Slujire Arhierească în prima zi de Crăciun la Catedrala Veche din Arad

,,Cuvântul, care a creat toate lucrurile, S-a făcut trup și a locuit printre noi. El nu a venit în strălucirea unui rege, ci în simplitatea unui prunc. Prin aceasta, El ne învață că mântuirea nu vine prin puterea lumească, ci prin smerenie și iubire”(Sfântul Iustin Martirul și Filozoful).

Praznicul Nașterii Domnului este una dintre cele mai iubite sărbători, un moment al bucuriei și al speranței, în care cerul și pământul se întâlnesc, iar Dumnezeu coboară printre oameni pentru a-i ridica la viața veșnică. Este o vreme a bucuriei, dar și a reflecției asupra mesajului divin: iubirea lui Dumnezeu pentru oameni este fără margini, iar fiecare dintre noi este chemat să răspundă acestei iubiri prin credință, smerenie și fapte bune. Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare, este un timp sacru, în care Lumina născută în Betleem continuă să strălucească în inimile noastre.

În aceasta zi de mare sărbătoare preoții și credincioșii Parohiei Arad-Centru au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Episcop Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor din care au mai făcut parte: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean, Inspector Eparhial și cadru didactic la aceeiași Facultate, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, Pr. Gabriel Streulea, inspector în cadrul Centrului Eparhial, Pr. Teodor Pavel, Consilier Patrimoniu, Pr. Traian Micoroi, fost paroh al Parohiei Arad-Centru, Arhid. Gheorghe Lehaci, Consilier Economic, Arhid. Cristian Petruț și Arhid. Liviu Bisorca.

La momentul cuvenit Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătura în care a evidențiat cât este de important să conștientizăm că Hristos locuiește în noi, după cuvântul Apostolului Pavel care zice: ,,Nu mai trăiesc eu ci Hristos trăiește în mine” (Galateni 2, 20).

De asemenea, ierarhul l-a amintit pe Sfântul Preot Mărturisitor Ilarion Felea, a cărui proclamare oficiala a canonizării va avea loc în anul 2025. Acesta spunea că Hristos este Învățătorul nostru suprem care ne învață pe noi prin Sfinții Apostoli și mai ales prin Sfânta și Dumnezeiasca Evanghelie, cartea în care se cuprind învățăturile Sale despre Dumnezeu și lume, despre îngeri și oameni, despre păcate și mântuire despre virtuțile creștine și Sfintele Taine, despre Biserică și Har, despre viață și moarte, despre sfințire și nemurire, despre cer și pământ, despre rai și iad, despre durere și fericire, despre judecată din urmă și viața veșnică.

Tâlcuind textul ioaneic care se referă la întruparea Cuvântului lui Dumnezeu, Preasfinția Sa a accentuat că atunci când ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului, noi stăm cu Dumnezeu la masă, așa cum ne zice colinda și în același fel în care Apostolii au stat cu Hristos la Cina cea de Taină. Această masă nu este doar un simbol, ci o realitate profundă: Hristos ne primește în comuniunea Sa, iar noi devenim una cu El.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul ,, Armonia” al Catedralei Vechi dirijat de maestrul Ovidiu Boar.

Prof. Alexandru Obrad