Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a organizat marți, 25 februarie, un eveniment cultural-duhovnicesc și editorial dedicat Sfântului Isaac Sirul.
În cadrul manifestării au fost lansate două volume dedicate operei Sfântului Isaac Sirul, traduse în limba română de ieromonahul Agapie Corbu, starețul Schitului „Buna Vestire” din Almaș, judeţul Arad. Acesta a susținut, de asemenea, conferința intitulată „Traducându-l pe Isaac: o școală de filologie, teologie și duhovnicie”.
Evenimentul s-a desfășurat în aula facultății din campusul universitar „Nicolae Ivan”.
Volumele I și II din „Cuvinte Ascetice” ale Sfântului Isaac Sirul au fost prezentate de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care este, totodată, cadru didactic al facultății. Ierarhul a subliniat importanța traducerilor teologice și necesitatea aprofundării operei Sfântului Isaac Sirul, evidențiind efortul depus de părintele ieromonah Agapie Corbu atât în calitate de traducător al volumelor, cât și ca autor al introducerii, notelor și comentariilor aferente.
În continuare, ieromonahul Agapie Corbu, starețul Schitului „Buna Vestire” din Almaș, a susținut conferința „Traducându-l pe Isaac: o școală de filologie, teologie și duhovnicie”, în cadrul căreia au fost prezentate aspecte esențiale ale filologiei, teologiei și duhovniciei, evidențiind interdependența acestora în procesul de traducere și interpretare a operei Sfântului Isaac Sirul.
Evenimentul a fost moderat de pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul facultății, care i-a mulțumit părintelui Agapie Corbu pentru prezență și, în semn de prețuire și recunoștință, i-a oferit Medalia și diploma omagială „Nicolae Ivan” a Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, distincție instituită în anul 2024, cu prilejul centenarului învățământului teologic clujean.
Părintele ieromonah Agapie Corbu s-a întâlnit miercuri, 26 februarie, cu studenţii facultăţii, cărora le-a vorbit „Despre terminologia filocalică a Sfântului Isaac Sirul”, aprofundând sensurile și nuanțele lingvistice ale textelor ascetice. De asemenea, a analizat influența acestora asupra spiritualității ortodoxe.