Dacă, pe cărarea Postului Mare, Praznicul Bunei-Vestiri reprezintă pentru toți drept – măritorii creștini un prilej de întărire în credință, în care harul lui Dumnezeu revărsându-se în chip preaminunat pentru rugăciunile Celei Alese de Dumnezeu spre a se face: „Scară către Dumnezeu” și „începătură mântuirii noastre”, îi întărește a continua călătoria spre Patimile și Măritul Praznic al Învierii Domnului, pentru credincioșii Parohiei Buteni, Praznicul Bunei-Vestiri, a reprezentat un popas de aleasă bucurie, prilejuit de sărbătorirea hramului bisericii parohiale din localitate.
Cu această ocazie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Episcop Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscopul Aradului, biserica parohială din Buteni: „ca o veritabilă catedrală de pe Valea Crișului Alb”, a avut aleasa bucurie în a-și sărbători hramul, prin popasul Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul – Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, care în fruntea unui ales sobor de preoți, dintre care au făcut parte și Preacuvioșii Părinți ai Mănăstirii Izbuc – în frunte cu Preacuviosul Părinte Stareț Mihail Tărău – care potrivit rânduielii tipiconale au săvârșit Vecernia unită cu Sfânta Liturghie, în prezența unui însemnat număr de credincioși.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corala parohială: „Buna-Vestire”, dirijată de Ioan Gheorghieș.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Emilian Crișanul a subliniat atât însemnătatea Praznicului Bunei-Vestiri în perioada Postului Mare în care ne găsim, cât și rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii noastre, care ca și: „o Maică după trup a Fiului lui Dumnezeu Celui din veci născut din Tatăl, și înnomenit din Sfânta Fecioară spre îndumnezeirea noastră, neîncetat se roagă spre mântuirea noastră, călăuzindu-ne spre veșnicia Împărăției lui Dumnezeu.”
„Maica Domnului reprezintă pentru noi toți, o pildă de neîncetată de smerită ascultare și împlinire a Cuvântului lui Dumnezeu, căreia i se cuvine pururea preamărire, și care pentru toți dreptmăritorii creștini reprezintă o călăuză spre limanul cel neînviforat al Împărăției lui Dumnezeu.
Pe marea adeseori învolburată a lumii în care trăim, după pilduitorul exemplu al Maicii Domnului și al Sfinților Români Mărturisitori canonizați în acest an de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, într-un an al Centenarului Patriarhiei Române, Biserica Ortodoxă Română, caută cu statornicie a propovădui, atât dreapta credință cât și unitatea între fiii neamului românesc”.
La momentul rânduit, un număr însemnat de credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, desăvârșind Sfânta Liturghie săvârșită în biserica parohială
La finalul Sfintei Litughii, Preasfințitul Părinte Episcop Emilian Crișanul a oferit daruri, atât Preacuviosului Părinte stareț al Mănăstirii Izbuc cât și preotului paroh.
În semn de recunoștință Preacuviosul Părinte stareț al Mănăstirii Izbuc- Mihai Tărău, a oferit Preasfințitului Părinte Episcop Emilian în dar – o copie a icoanei pictate de către Sfântul Părinte Cuvios Mărturisitor Arsenie Boca – pictată în anii tinereții când acesta stătea la Buteni, a cărui original se află în patrimoniul Mănăstirii Izbuc.
La final preotul paroh, a adus mulțumiri Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu- Arhiepiscopul Aradului pentru binecuvântarea unei asemenea zile, PreaSfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul pentru bucuria și cinstea de a fi în mijlocul comunității ortodoxe din Buteni într-o asemenea zi alesă de hram – oferind-i în dar o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.
Totodată preotul paroh a mulțumit atât Preacuvioșilor Părinți de la Mănăstirea Izbuc, pentru popasul făcut cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie Episcopul Oradiei, în Parohia Buteni cu ocazia zilei hramului bisericii parohiale din Parohia Buteni, prilej cu care au fost aduse spre închinare și racla cu Sfinte Moaște din visteria Mănăstirii Izbuc, subliniind legătura strânsă care încă din străvechi timpuri există între Mănăstirea Izbuc și Parohia Buteni oferindu – le în dar, o icoană.
Mulțumiri au fost aduse de către preotul paroh atât autorităților locale, cât și cadrelor didactice, elevilor și tuturor credincioșilor din Buteni dar și din localitățile împrejmuitoare, care într-o asemenea zi aleasă pentru Parohia din Buteni au fost în unitatea mărturisitoare a iubirii Preasfintei Treimi, a Sfintei Biserici, după pilduitorul exemplu a Maicii Domnului și a Sfinților Români canonizați în anul Centenarului Patriarhiei Române, între care la loc de cinste se găsesc Sf. Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop și Sf. Preot Mărturisitor Ilarion Felea.
O zi în care ne-a Dumnezeu, ne-a vrut și ne-a adunat pe toți aici.
În Catedrala cu hramul: „Bunei-Vestiri de la Buteni”, spre a fi o pildă de mărturisire a dreptei credințe, după exemplul înaintașilor noștri!
O zi care va rămâne pentru eternitate înscrisă în conștiința și memoria tuturor celor prezenți!
O zi, în care după cuvântul Preasfințitului Părinte Episcop Dr. Emilian Crișanul, toți cei prezenți: „ ne-am bucurat, fără a ne teme”, o zi în care: „ în Biserica măririi lui Dumnezeu, în Cer părându-ni-se a fi, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu”, am simțit binecuvântarea Părintelui Ceresc revărsându-se în chip preaminunat, peste toți cei de Dumnezeu adunați laolaltă.
Pr. Herbei Valentin -Nicu