16 Mai: Ziua Internațională a Conviețuirii Pașnice

16 Mai, Ziua Internațională a Conviețuirii Pașnice, a fost instituită în 2017 de Organizația Națiunilor Unite (ONU), cu scopul „de a acționa împreună, uniți în diferențe și diversitate, pentru a construi o lume durabilă de pace, solidaritate și armonie”.

„Conviețuirea pașnică se referă la acceptarea diferențelor și la abilitatea de a-i asculta, de a-i recunoaște, de a-i respecta și de a-i aprecia pe ceilalți”, se afirmă în rezoluția dedicată acestei zile.

Ziua invită țările să promoveze reconcilierea, pentru a asigura pacea și dezvoltarea durabilă, inclusiv prin colaborarea cu comunitățile, liderii religioși și alți actori relevanți, prin măsuri de reconciliere și acte de slujire, precum și prin încurajarea iertării și compasiunii la nivel interpersonal.

„Într-o lume în care conflictele se înmulțesc și divizează idei și societăți, această zi ne reamintește că tocmai când orizontul păcii pare să se îndepărteze este momentul să construim fără încetare idealul de concordie și coeziune socială”, transmite Audrey Azoulay, director general UNESCO.

ONU a fost înființată după al Doilea Război Mondial, pentru a promova pacea și cooperarea între oameni și națiuni.

Foto credit: Freepik / 8photo

https://basilica.ro/ziua-internationala-onu-a-convietuirii-pasnice-uniti-in-diversitate/