Familia, icoana iubirii lui Dumnezeu

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc joi, 20 februarie 2020, o conferință publică închinată Anului Omagial al Pastorației Părinților și copiilor în Patriarhia Română.

„Familia, icoana iubirii lui Dumnezeu” a fost titlul conferinței susținută de cunoscutul chirurg cardiovascular Dan Cioată de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara.

În cadrul conferinței susținută în Sala „Ferdinand” a Primăriei Arad, medicul Dan Cioată a subliniat importanța angajării pastorale și comunitare în favoarea unei societăți pro familie. „Pastorala familiei este chemată a face din familiile noastre fața zâmbitoare a Bisericii.

Dumnezeu n-a voit să vină pe lume decât printr-o familie. Dumnezeu n-a voit să se apropie de omenire decât prin intermediul unei case. Dumnezeu n-a voit pentru Sine un alt nume decât „Emanuel” (cf. Matei 1, 23), Dumnezeu este cu noi. Iubirea este posibilă între persoane concrete care încearcă să nu facă din conflicte ultimul cuvânt, ci o oportunitate.

Oportunitate pentru a cere ajutor, oportunitate pentru a se întreba ce anume trebuie îmbunătățit, oportunitate pentru a-l descoperi pe Dumnezeu cu noi care nu ne abandonează niciodată. Aceasta este o mare moștenire pe care putem s-o dăm copiilor noștri, o învățătură optimă: noi greșim, este adevărat; avem probleme, este adevărat; însă știm că aceste lucruri nu sunt realitatea definitivă. Știm că greșelile, problemele, conflictele sunt o oportunitate pentru a ne apropia de alții, de Dumnezeu.

Toată iubirea pe care Dumnezeu o are în sine, toată frumusețea pe care Dumnezeu o are în sine, tot adevărul pe care Dumnezeu îl are în sine, încredințează familiei. Și o familie este cu adevărat familie când este capabilă să deschidă brațele și să primească toată această iubire”.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial