PROIECTUL EDUCAŢIONAL „LĂSAŢI COPIII SĂ VINĂ LA MINE” ÎN PAROHIA CĂRAND

În semestrul al II-lea al anului şcolar 2018-2019, începând cu data de 21.02.2019 şi până în data de 13.06.2019, între Şcoala Gimnazială Cărand, prin prof. de religie ortodoxă Claudia Bun şi Parohia Ortodoxă Cărand, prin Pr. Florin Gaşpar, se va desfăşura proiectul educaţional „Lăsaţi copiii să vină la Mine” (Marcu 10,14).
Argumentul desfăşurării acestui proiect constă în transmiterea în spiritul credinţei şi al tradiţiei creştine, tinerei generaţii, sentimentul realităţii lui Dumnezeu, ajutându-o să-L cunoască şi cunoscându-L să-L iubească şi iubindu-L să împlinească în lume voia Lui.
Educaţia religioasă presupune creşterea persoanei umane de la chip la asemănare, iar educatorul creştin după modelul lui Hristos Pedagogul Suprem, are responsabilitatea de a-i arăta acesteia în şi prin Hristos „Calea, Adevărul şi Viaţa” (Ioan 14,6). În acest sens o autentică educaţie creştin-religioasă nu se poate face în afara Bisericii, mai ales că finalitatea orei de religie este în Biserică. Biserica, casa lui Dumnezeu şi locul unde creatul se uneşte cu necreatul, rai pământesc ce ni-l arată nouă pe cel ceresc, este spaţiul în care pe noi înşine şi unii pe alţii şi toată viaţa noastră o dăm lui Hristos, ca uniţi fiind cu El şi întreolaltă prin El să vedem lumina cea cerească şi aflând credinţa cea adevărată, mântuiţi fiind să ne închinăm Preasfintei Treimi.
Rolul activităţilor acestui proiect este tocmai de a-i învăţa pe copii în spiritul valorilor moral-creştine, iubirea de Dumnezeu şi aproapele, săvârşirea faptelor bune, de a-şi forma atitudini de respect faţă de sărbătorile creştine, faţă de Biserică şi slujitorii ei, de a le forma şi stimula trăsăturile de caracter, prietenie, respect, dărnicie etc., de a-şi păstra sufletul curat şi pentru a le arăta calea care duce la cer.
Prioritatea acestui parteneriat constă în conştientizarea elevilor de faptul că trebuie să fie membrii activi ai Bisericii, prin participarea la Sfintele slujbe şi implicarea activă în viaţa parohiei.
Prima întâlnire care a avut loc cu elevii claselor a VII-a şi a VIII-a din Şcoala Gimnazială Cărand, s-a desfăşurat în data de 28.03.2019, în Biserica parohială din Cărand. În cadrul acestei întâlniri părintele paroh Florin Gaşpar le-a vorbit elevilor despre semnificaţia mistico-simbolică a veşmintelor preoţeşti şi a obiectelor liturgice folosite în cadrul Proscomidiei. Aceştia au putut observa alături de explicaţiile părintelui şi felul în care trebuie îmbrăcate veşmintele preoţeşti, rugăciunile care se rostesc la îmbrăcarea lor şi gesturile săvârşite de preot la rânduiala Proscomidiei. Copiii au primit iconiţe, fişe şi pliante pregătite conform temei, pentru a putea înţelege mai bine cele prezentate.
La finalul întâlnirii, după rostirea rugăciunii, dna profesoară Claudia Bun a anunţat data următoarei întâlniri, ce va avea loc tot în Biserică, iar părintele paroh a felicitat-o pe aceasta pentru pregătirea şi dedicarea excepţională de care dă dovadă, multumindu-le şi elevilor pentru atenţia acordată.

Pr. Drd. Florin Gaşpar

image

image

image

image