Binecuvântare de lucrări la parohia Juliţa în Arhiepiscopia Aradului

Pe malul drept al Mureşului, în defileul Zam- Lipova se află din vremuri străvechi satul Juliţa aparţinător comunei Vărădia. O biserică de lemn, monument istoric, păstrată într-o excelentă stare de conservare, dă şi astăzi mărturie despre credincioşia oamenilor de aici.

Dumunică, 11 iulie 2010, o zi călduroasă de vară, la invitaţia preotului paroh Traian Mateaş şi a corporaţiilor parohiale, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului a poposit în biserica parohială nouă din Juliţa, cu hramul Pogorârii Sfântului Duh, zidită de obştea credincioşilor de aici între anii 1956-1976, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locaşul de cult şi a săvârşi Sfânta Liturghie arhierească. Biserica a fost pictată în decursul anilor în tehnicafrescă, iar acum prin jertfelnicia credincioşilor i s-au efectuat reparaţii exterioare şi interioare, s-a introdus încălzirea centrală, s-a revizuit şi înlocuit acoperişul, vopsindu-se tabla, construindu-se totodată şi o capelă mortuară.

La sosirea în parohie, Întâistătătorul eparhiei a fost întâmpinat poitrivit obiceiului, în sunetul clopotelor, de către soborul preoţilor slujitori şi de credincioşi. Un grup de copii îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei au oferit Chiriarhului, în semn de preţuire buchete de flori . Cuvântul de întâmpinare a fost rostit de către primarul comunei Vărădia, D-l Mircea Eugen Miclea.

Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii, a lucrărilor de aici, iar apoi Sf. Liturghie alături de soborul de preoţi din parohiile învecinate care au ţinut să ia parte la această bucurie a enoriaşilor de aici.

În cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţitul Timotei a arătat faptul că acest hram al bisericii din Juliţa este deosebit, făcând legătura cu Sf. Treime şi amintind că anul 2010 e anul omagial al Simbolului de credinţă. Totodată Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire la pericopa evanghelică citită precum şi la Apostol, reliefând îndemnul Sf. Ap Pavel care îndrumă ca noi cei tari în credinţă să îmbărbătăm şi să întărim pe fraţii noştri din ţară care în această perioadă suferă de pe urma calamităţilor naturale, mărturisind asemeni celor vindecaţi azi, într-un cuget, pe Hristos, Cel ce a vindecat toată boala şi a alinat toată suferinţa omenească.

Pentru îndelungata şi rodnica activiatate pastoral-misionară, părintelui paroh Traian Mateaş i s-a acordat distincţia de iconom Stavrofor. În încheiere preotul paroh a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru osteneală, oficialităţilor locale şi centrale, membrilor Consiliului Parohial precum şi tutturor enoriaşilor care l-au sprijinit în această realizare. ( Pr. Cosmin Balint).