Hramul Aşezământului monahal – social Veşmântul Maicii Domnului Tămand

2 iulie, sărbătoarea Aşezării Veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne şi ziua de pomenire a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, este în fiecare an prilej de bucurie duhovnicească pentru clerul şi credincioşii Protopopiatului Ineu, judeţul Arad, deoarece – anul acesta a doua oară – Aşezământul monahal social din Tămand îşi sărbătoreşte hramul.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului în sobor cu 27 preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale, a primarului comunei Bocsig şi a numeroşi credincioşi.

În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a tâlcuit semnificaţia sărbătorii de astăzi cu implicaţiile pe care le are asupra vieţii fiecărui creştin ce trebuie să-şi arate veşmântul înaintea Creatorului plin de fapte bune. Înaltpreasfinţia Sa a adresat celor prezenţi îndemnul pe care Patriarhia Română îl pune înaintea preoţilor, credincioşilor, monahilor şi monahiilor de a fi din nou alături de semenii noştri încercaţi de furia apelor, cu ajutoare în veşminte, hrană şi bani, înălţând rugăciuni Tatălui ceresc la vreme de necontenire a ploilor. Totodată a fost percizat momentul deosebit pe care Biserica Ortodoxă Română îl are în această zi, pomenirea mutării la cele veşnice a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, apărător al credinţei celei adevărate şi ocrotitor al ţării şi al Europei. În încheiere, Chiriarhul Aradului a mulţumit tuturor ostenitorilor, donatorilor preoţilor şi credincioşilor Protopopiatului Ineu pentru grija Schitului, rugând pronia divină să reverse darurile Sale cele bogate şi dătătoare de linişte şi pace asupra tuturor.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup coral al parohiei Arad Micălaca Veche.

Oază de rugăciune şi vatră de ocrotire socială, Aşezământul monahal – social Veşmântul Maicii Domnului din Tămand a primit în această zi pe cei mai merituoşi elevi din protopopiat, care de-a lungul unui an au fost alături de Biserica străbună şi au obţinut rezultate deosebite la învăţătură şi purtare, fiind răsplătiţi de preoţii parohi prin pelerinajul folositor tuturor, ca anticipare a taberelor sociale ce vor fi organizate aici. Astfel, copii din parohia Bocsig au rostit Crezul la Sfânta Liturghie şi au cântat frumoase pricesne, iar elevi de la Şcoala Generală Şomoşcheş, au interpretat un deosebit program religios.

După oficierea Tainei Sfântului Maslu, toţi cei prezenţi au participat la agapa frăţească pregătită cu acest prilej.