De hram în parohia Vărşand

Multe biserici din Arhiepiscopia Aradului au ca hram sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, fapt care atestă deosebita evlavie pe care poporul credincios o are faţă de Preacurata Fecioară Maria. Între acestea şi biserica satului Vărşand, prima localitate românească la intrarea în ţară, venind. din Ungaria dinspre Gyiula.

Încă din anul 1755, pe vremea arhipăstoririi episcopului Sinesie Jivanovici, este menţionată aici o biserică de lemn cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”. Aceasta a fost înlocuită în anul 1835 cu actuala biserică de zid, dar hramul celei vechi a rămas.

Bucuria credincioşilor de aici la sărbătoarea hramului a fost amplificată de întrunirea preoţilor din Cercului pastoral-misionar Chişineu-Criş, care s-a desfăşurat aici. Cei 12 preoţi din parohiile din zonă, împreună cu C.diacon C.Condurache de la Catedrala ,,Sfânta Treime” din Arad, fiu al satului, s-au reunit sub coordonarea P.C.Pr. Liviu Savulov de la parohia Chişineu-Criş I şi au săvârşit, Sfânta Taină a Maslului, în prezenţa numeroşilor credincioşi. Importanţa hramului bisericii a fost subliniată în cuvântul de învăţătură rostit de P.C.Pr. C. Craveţ de la parohia Şepreuş, care a evidenţiat importanţa preacinstirii Maicii Domnului ocrotitoarea acestui sfânt locaş.

În încheierea Sfântului Maslu, P.C.Pr.paroh D.Dragoş a adus un cuvânt de mulţumire Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului, colegilor preoţi şi tuturor credincioşilor.

La casa parohială s-a desfăşurat apoi întrunirea propriu-zisă a Cercului pastoral-misonar, la care P.C.Pr. T. Moţiu de la parohia Pilu a susţinut tema ,,Despre jertfă”. În expunerea sa, părintele s-a referit la jertfele Vechiului Testament, iar apoi a subliniat importanţa Jertfei de pe Golgota, mereu reactualizată pe masa Sfântului Altar. În contextul praznicului, părintele a evidenţiat şi jertfa Maicii Domnului, prin acceptarea Întrupării Fiului lui Dumnezeu în pântecele ei, arătând apoi că întreaga viaţă a Maicii Domnului a fost o viaţă de jertfă.