Drumul pelerinului

Cu prilejul praznicului Adormirii Maicii Domnului, în acest an, ca de fiecare dată, sute de pelerini şi-auîndreptat paşii spre Măn. Feredeu din protopopiatul Lipova, o ,, oază de lumină”, unde să se reculeagă, să-şi adune gândurile şi să se roage Maicii Domnului a mijloci rugăciunile lor la Dumnezeu. Încă de vineri au început să sosească pelerini din toate colţurile ţării şi de peste hotare, participând şi la sfintele slujbe săvârşite aici.

În ziua praznicului, 15 aug. 2010, credincioşii au participat la Sf. Liturghie în foişor, la altarul de vară din curtea mănăstirii, unde a slujit Pr. Stareţ Ilarion, arhimandritul mănăstirii, împreună cu un sobor de preoţi. Câteva zeci de credincioşi au ţinut să se spovedească şi să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului, nu înaintea copiilor prezenţi , împlinind porunca Mântuitorului ,,Lăsaţi copiii să vină la mine…”.

Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de către Pr. Gheorghe Moţ de la parohia Curtici şi de către Teodor Poneavă, preot pensionat. Pr. Moţ, în cuvântul său, a scos în evidenţă câteva lucruri legate de cultul Maicii Domnului , importanţa şi rolul Maicii Domnului în viaţa fiecărui creştin, iar Pr. Poneavă a abordat problema mântuirii noastre, cu referire directă la tânărul bogat din pericopa evanghelică care a întrebat :,,Ce să fac să dobândesc viaţa cea veşnică ?”.

După Sf. Liturghie, credincioşii au avut posibilitatea să participe la Taina Sf. Maslu, săvârşit de un sobor de preoţi, în curtea mănăstirii, răspunsurile liturgice fiind date de către un cor mixt din Şiria.

După un aşa festin liturgic pelerinii s-au ,,încărcat” spiritual, fiind mai proaspeţi şi încrezători şi totodatămai tari în credinţa că Maica Domnului îi va ocroti şi îi va apăra de orice lucru rău, mijlocind la Fiul său pentru ei.