Hramul mânăstirii Hodoş-Bodrog

Cea mai veche mânăstire din ţară atestată documentar (1177), mânăstirea Hodoş-Bodrog din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, are ca hram al bisericii vechi praznicul Adormirii Maicii Domnului. De secole credincioşii din câmpia Aradului şi mai de departe vin aici spre a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului adăpostită în sfântul locaş despre care legenda spune că a fost adusă de apele Mureşului. Şi tot de secole ierarhii Aradului au slujit aici de hram, spre bucuria sufletească a pelerinilor. Pelerinajul spre mânăstire de praznicul Adormirii Maicii Domnului începe cu câteva zile înainte. În ajun, după Vecernie are loc Drumul Crucii, după rânduiala ce se săvârşeşte la Ierusalim cu prilejul Adormirii Maicii Domnului. Pelerinajul pe Drumul Crucii la Mănăstirea Hodoş-Bodrog s-a îndătinat după anul 1925, când opririle s-au făcut la cele 14 cruci amplasate în livada mănăstirii de la Bodrog, spre cimitirul lăcaşului. Începând din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogul Nou, unde s-au amplasat cele 14 troiţe. În dreptul fiecăreia dintre troiţe se citesc pericope evanghelice, rugăciuni şi se cântă cântări adecvate popasului, se rostesc cuvinte de învăţătură. Procesiunea Drumul Crucii de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog durează aproximativ trei ore, iar credincioşii parcurg acest traseu lung de aproximativ 4 kilometri, alături de preoţi şi călugări, rugându-se împreună.

Mii de credincioşi din vestul ţării, din judeţele Arad, Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin şi români ortodocşi stabiliţi în Ungaria au refăcut, sâmbătă seara Drumul Crucii.

Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, s-a aflat şi în acest an, ca de fiecare dată, printre pelerinii la Drumul Crucii. Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit în preambulul procesiunii slujba Vecerniei cu Litie, în paraclisul de vară al mânăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi, în prezenţa miilor de credincioşi. “Faptul că la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului atât de multă lume vine la Bodrog e o dovadă de credinţă faţă de această mânăstire, cea mai veche din ţară cu viaţa monahală neîntreruptă. E dovada unui echilibru pe care biserica îl aduce în societate. E o chemare sufletească aparte, care i-a făcut pe toţi credincioşii să vină să-şi găsească linişte şi soluţii la problemele pe care le au, în tihna mănăstirii, la Maica Domnului, care este mai presus decât toţi sfinţii, şi căreia i se cuvine o cinstire aleasă”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

O parte dintre credincioşii au rămas la mănăstire toată noaptea şi au participat la slujbe.

În ziua praznicului Sfânta Liturghie a fost sărvârşită de către Înaltpreasfinţitul Timotei, înconjurat de un ales sobor de preoţi, în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi.