Timp de înfrânare şi rugăciune – Cerc Pastoral la Buteni

Biserica a rânduit, după  porunca lui Dumnezeu anumite timpuri de trăire în înfrânare şi rugăciune deosebită. Înaintea marilor praznice, în cazul de faţă a Naşterii Domnului, rânduiala postului are rostul unei şcoli duhovniceşti în care sunt chemați credincioşii pentru îmbunătăţirea vieţii trupeşti şi sufleteşti.

Duminică, 21 noiembrie a.c., în Parohia Buteni, Protopopiatul Sebiş din cadrul Arhiepiscopiei Aradului a avut loc întâlnirea preoţilor Cercului pastoral-misionar II – Buteni. Întâlnirea a fost condusă de către coordonatorul Cercului, preotul Marian Ciucur din parohia Buteni.

În Biserica cu hramul Bunavestire din Buteni s-a săvârşit slujba Vecerniei de către soborul preoţilor aparţinători Cercului misionar, răspunsurile fiind date de către corul bisericesc care la sfârşitul slujbei a susţinut un concert de colinde.

În cadrul Vecerniei părintele Flavius Petcuţ de la Parohia Cărand a rostit un cuvant de învăţătură. După slujbă preoţii au dezbătut tema „Gânduri despre post” susţinută de către preotul gazdă, Marian Ciucur. Din gândurile şi ideile evidenţiate reţinem câteva:

Ca o mamă bună, care se îngrijeşte de binele vremelnic şi cel veşnic al credincioşilor, în vremea postului, omul găseşte cerul deschis şi pe Dumnezeu mai milostiv şi mai iertător. Se potriveşte cuvântul Apostolului Pavel: „La vremea potrivită te-am ascultat şi în ziua mântuirii te-am ajutat. Iată acum vreme potrivită, iată acum ziua mântuirii” (II Cor. 6.2). Postul stă în înfrânarea trupului de la anumite mâncări, băuturi şi gânduri rele.

Porunca postului este foarte veche, e cea dintâi poruncă ce s-a dat oamenilor pe pământ. Trebuie să postim deoarece „trupul pofteşte împotriva duhului, iar duhul împotriva trupului” (Galateni 5,17). În fiecare om între trup şi suflet este o luptă  mare pentru stăpânire. Armele trupului sunt poftele lui neânfrânate, iar sufletul nu are arma mai puternică asupra trupului decât postul. Mai postim pentru că trebuie să urmăm exemplul lui Iisus şi al sfinţilor.

Trebuie să postim în duh de pocăinţă, de întoarcere la Dumnezeu după cum ni se spune prin profetul Ioil: „Întoarceţi-vă la Mine din toată inima voastră cu postiri, cu plâns şi cu tânguire. Sfâşiaţi inimile şi nu hainele voastre și întoarceţi-vă către Domnul Dumnezeul vostru căci El este milostiv şi îndurat.” (Ioil 2, 12-13)”.

Pe marginea temei s-au purtat discuţii de către toții preotii prezenţi, apoi s-au stabilit teme pentru urmatoarele întruniri.