EVENIMENT EDITORIAL DE EXCEPŢIE LA ARAD

Ieri, 25 noiembrie 2010, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. TIMOTEI Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, a avut loc lansarea ultimelor două contribuţii editoriale a Părintelui dr. Pavel Vesa, în frumoasa locaţie a foaierului Teatrului de Stat Ioan Slavici din Arad. Noile titluri: Episcopia Aradului între 1786-1830 (Editura Arhiepiscopiei Aradului, sub egida „Institutului de Istorie Ecleziastică” a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca) şi Un biblist din Ţara Zărandului: preotul Nicolae Butariu (1843-1890), (Editura Mirador) se înscriu în preocupările de istorie bisericească locală a preacucernicului părinte Pavel din ultimii cincisprezece ani. Prezentarea personalităţilor invitate să ofere exprimări critice precum şi moderarea discuţiilor a revenit domnişoarei Conf. Univ. Dr. Simona Stiger, inspector de specialitate în cadrul ISJ.

În cuvântul introductiv al manifestării culturale, ÎPS Timotei a amintit celor prezenţi de strădaniile mai vechi ale Centrului eparhial, în vederea editării unei monografii istorice a acestei eparhii, în colaborare cu distinşi cercetători arădeni, care se continuă astăzi prin ostenelile Părintelui Pavel, numindu-l „cel mai prolific autor de gen din Arhiepiscopia Aradului”, adresându-i mulţumiri şi urări de sănătate, cu spor în munca de cercetare viitoare.

Distinsul Prof. Univ. Dr. Nicolae Nicolae Bocşan, Prorector al universităţii clujene, a descris în faţa auditorului calităţile evidenţiate de cercetătorul Pr. Pavel Vesa precum şi modul propriu de prezentare şi interpretare a datelor istorice, amintind de faptul că aprecierea făcută de ÎPS Arhiepiscop Timotei este pe deplin acoperită datorită celor şaisprezece titluri, pe teme istorice, semnate de autor până în prezent. Din această cauză, concluzia sa arată că Arhiepiscopia Aradului are cea mai bogată bibliografie monografică din întreaga Transilvanie şi chiar din Patriarhia Română.

Cea de-a doua carte a fost prezentată de D-l. Prof. Teodor Păiuşan, de la Liceul „Ioan Buteanu” din Gurahonţ.

În cele din urmă, Pr. Pavel a evocat câteva dintre motivele care l-au determinat să abordeze aceste două teme, mulţumind ÎPS Arhiepiscop pentru binecuvântare şi urări, precum şi PC Părinte Nicolae Marcu de la Parohia Micălaca Nouă din Arad, pentru sprijinul financiar repetat în tipărirea volumelor sale.