Itinerar arhieresc de Crăciun

La marele Praznic al Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Sfânta Treime, alături de soborul preoţilor şi diaconilor, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. În ajun Înaltpreasfinţia Sa a fost colindat la reşedinţa arhiepiscopală de formaţii corale din întreaga eparhie, care, şi în acest an, au dorit să aducă bucuria Naşterii Pruncului Iisus mai întâi la ierarhul lor.

În cuvântul de învăţătură rostit de Chiriarh la Sfânta Liturghie s-a făcut referire la taina Naşterii Domnului şi la faptul că în curgerea timpului lucrarea noastră după voia lui Dumnezeu adaugă frumuseţe oricărei fapte şi de aceea Crăciunul este sărbătoarea înnoirii, a renaşterii după voia lui Dumnezeu. În centrul atenţiei este Pruncul nou născut, imnele Bisericii şi colindele actualizând momentele religioase care cuprind taina naşterii dumnezeieşti, din veci şi în timp.

Întâistătătorul eparhiei a reamintit, de asemenea, momentele de sărbătoare şi bucurie trăite în ziua de 28 noiembrie când a avut loc festivitatea de ridicare în rangul de Arhiepiscopie a eparhiei Aradului şi a Chiriarhului în cel de arhiepiscop de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un mărit sobor de ierarhi, în prezenţa autorităţilor de stat, a reprezentanţilor cultelor religioase, a preoţilor şi credincioşilor.

La sfârşitul Sfintei Liturghii Înaltpreasfinţia Sa a adresat urările tradiţionale de a petrece Sfintele Sărbători în pace, cu bucurie şi linişte sufletească, rugând pe bunul Dumnezeu să ne facă părtaşi darurilor Sale cereşti, iar atmosfera înmiresmată a Sfintelor Sărbători să se păstreze întocmai între noi.

Ceasul Vecerniei l-a găsit pe Înaltpreasfinţitul Timotei în paraclisul cu hramul Naşterea Domnului de la biserica aflată în construcţie din parohia Micălaca Veche. În cuvântul de întâmpinare adresat Înaltpreasfinţiei Sale, PC Părinte Iacob Bupte de la parohia arădeană a spus că cel dintâi popas în prima zi de Crăciun, după Sfânta Liturghie de la Catedrală arhiepiscopală are loc în, de-acum de câţiva ani buni, la paraclisul cu hramul Naşterii Domnului. “Aţi venit şi în acest an, învăluit în lumina lină a sfintei măriri a Tatălui ceresc pentru a Vă ruga cu noi şi pentru noi. Vă adresăm invitaţia de a participa şi la concertul de colinde susţinut de corurile parohiei noastre, după ce aseară, la reşedinţa eparhială ele au prefaţat prin cele câteva colinde, programul din această seară”, a mai spus părintele paroh.

După săvârşirea Vecerniei a urmat concertul de colinde al Corurilor de copii, de tineret şi a celui mixt din parohie, la finalul căruia Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit pentru invitaţia făcută şi a felicitat membrii corurilor pentru interpretare.

“Am venit pentru a fi părtaşi la bucuria pe care Naşterea Domnului şi Moş Crăciun o aduce tuturor, dar mai ales copiilor. Ne gândim la Pruncul Iisus în iesle, la cântarea îngerilor, la darurile magilor în această zi când facem pomenirea Maicii Domnului, cea prin care a venit Darul întrupat la toată lumea,” a spus Înaltpreasfinţia Sa. “Crăciunul ne strânge pe toţi laolaltă, fiind sărbătoarea familiei, a copiilor, e sărbătoarea care ne bucură pe toţi, pe cei mici şi pe cei mai înaintaţi în vârstă. Suntem aci la o biserică aflată în construcţie, care prin arhitectura ei va fi una dintre cele mai frumoase pentru zona aceasta. Vă doresc tuturor sărbători fericite, Anul Nou să Vă aducă numai bine în case şi familii, Dumnezeu să ne ajute şi să ne binecuvinteze întru mulţi şi fericiţi ani”, a mai spus Înaltpreasfinţitul Timotei.

În final, Moş Crăciun a dăruit tuturor membrilor corurilor pachete cu dulciuri şi fructe, ca semn al bucuriei Naşterii Mântuitorului şi ca preţuire pentru frumuseţea cultului creştin ortodox adus în biserică prin cântările ei şi prin colindele strămoşeşti şi româneşti.

Pr. Mircea Bupte

CONSILIER SOCIAL