LITURGHIE ARHIEREASCĂ ÎN PAROHIA PECICA

Duminică, 30 ianuarie 2011, a 32-a după Rusalii şi ziua de pomenire a Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Înaltpreasfinţitul Dr. Timotei Seviciu, alături de Preasfinţitul Luchian – episcopul ortodocşilor sârbi din Banat şi Arad s-au aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Pecica, Protopopiatul Arad, care şi-a sărbătorit hramul.

Localitatea Pecica este o veche vatră de mărturisire ortodoxă atestată documentar din secolul XIV, dar cu mărturii de viaţă creştină încă din secolele VII-VIII. Localitatea se situează în partea de vest a judeţului, pe malul drept al râului Mureş, la o distanţă de 25 km de municipiul Arad. În jurul anului 1000 într-o diplomă a regelui Ştefan I al Ungariei se menţionează existenţa unei biserici ortodoxe în această localitate. Biserica actuală a fost construită între anii 1929-1933 prin jertfa credincioşilor şi a preotului paroh din vremea aceea P.C.Protopop Ioan Popescu şi este construită sub formă de cruce.

 

SĂRBĂTOARE ŞI BUCURIE

Duminică dimineaţa, într-o atmosferă de sărbătoare, Înaltpreasfinţitul Timotei alături de Preasfinţitul Luchian au fost întâmpinaţi cu mare bucurie de către un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu P.C. dr. Nicu Breda protopopul Aradului, căruia i s-a alăturat un număr mare de credincioşi. Mulţumirea şi bucuria lăuntrică s-a putut citi pe feţele tuturor credincioşilor, care s-au bucurat de a şaptea vizită canonică a Înaltpreasfinţitului în decursul activităţii desfăşurate la Arad şi de singura Sfântă Liturghie din istoria parohiei la care au coliturghisit doi arhierei. Alături de credincioşi au participat şi oficialităţile locale precum şi înalţi demnitari, fii ai satului, respectiv ministrul administraţiei şi internelor Constantin Igaş şi domnul deputat Iustin Cionca.

În cadrul predicii Înaltpreasfinţitul Timotei a subliniat importanţa Sfinţilor Trei Ierarhi în viaţa bisericii, arătând clar şi lămurit rolul fiecăruia în dezvoltarea armonioasă a Sfintei Biserici cu tot ce înseamnă ea: slujbe, doctrină şi asistenţă socială.  Înaltpreasfinţitul Timotei a arătat apoi motivul pentru care Sfinţii Trei Ierarhi se prăznuiesc în aceaşi zi „Ivindu-se neânţelegeri între creştinii de atunci, care ar fi mai mare dintre cei trei ierarhi, Dumnezeu le descoperă prin Episcopul Ioan că ei sunt egali înaintea lui Dumnezeu şi ca atare se vor prăznui în aceeaşi zi, la 30 ianuarie”. Înaltpreasfinţia Sa s-a referit apoi la evanghelia duminicii exemplificând credincioşilor modelul Zaheu vameşul „coborârea din dud înseamnă coborârea în sine şi dobândirea izbăvirii prin aflarea lui Iisus Hristos”, făcând cunoscut că vameşul poate fi model de reântoarcere pentru fiecare credincios.

După încheierea Sfintei Liturghii, sărbătoarea a continuat cu săvârşirea slujbei specifice zilelor de Hram, iar la final a urmat împărţirea colacului. La final părintele paroh Mihai Ineuan a adus cuvinte de mulţumire lui Dumnezeu, pentru toate binecuvântările ce le-a revărsat peste această comunitate de creştini, Înaltpreasfinţiei Sale Timotei şi Preasfinţitului Luchian pentru vizită, pe care a numit-o „sărbătoare şi bucurie duhovnicească pentru toţi credincioşii”, iar credincioşilor pentru tot sprijinul de care au dat dovadă în tot decursul timpului. Totul s-a încheiat cu o agapă frăţească.

În după masa zilei Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei împreună cu părintele protopop au vizitat Biserica sârbească din localitate, noua capelă a cimitirului ortodox, precum şi şantierul de la noua Biserică ortodoxă care se ridică şi a căror lucrări au început în anul 2009.