Sfinţii Trei Ierarhi, Everestul ortodoxiei – cerc misionar la Parohia Juliţa

Sărbătoarea Sfinţilor Trei ierarhi a constituit un bun prilej de întrunire frăţească pentru preoţii din Cercul misionar Săvărşin din cadrul protopopiatului Lipova. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, Duminică 30 ianuarie a.c. părintele Traian Mateiaş, paroh la parohia Juliţa, protopopiatul Lipova a fost gazda primitoare pentru preoţii acestui Cerc.

Părintele Traian a prezentat tema „Sfinţii Trei Ierarhi, Everestul ortodoxiei”. În prima parte a fost subliniat rolul Sfinţilor Trei Ierarhi în viaţa creştinilor, exemplul lor de vieţuire în Hristos, ecoul şi răsunetul învăţăturilor lor în vremurile noastre arătând că ei sunt „păstori ai lumii şi  ierarhi”, sau cum spune troparul praznicului „la obicei întocmai cu apostolii”.

În a doua parte a întâlnirii părintele paroh s-a referit la tratatele „Despre preoţie” ale Sfântului Ioan Hrisostom şi ale Sfântului Grigorie de Nazianz, arătând că oricât s-ar scrie despre preoţie şi oricât s-ar vorbi niciodată nu este de ajuns, preoţia fiind pe bună dreptate numită „arta artelor şi ştiinţa ştiinţelor”.

Pe marginea celor prezentate au exprimat consideraţii şi ceilalţi preoţi, cu toţii concluzionând că aportul sfinţilor prăznuiţi la tezaurul teologiei patristice este de primă mărime, un Everest al ortodoxiei.

Ultima actualizare (Miercuri, 02 Februarie 2011 09:23)