Vizită canonică în parohia Arad – Grădişte

Biserica Parohiei Ortodoxe „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Grădişte a devenit neîncăpătoare, duminică, 27.02.2011, pentru credincioşii parohiei, dar şi pentru credincioşii care au venit din diferite colţuri ale ţării (Iaşi, Piteşti, Galaţi, Sibiu, Vrancea, Sălaj) să comemoreze pe fratele Moise Velescu, fostul preşedinte al Sfatului Frăţesc al Oastei Domnului,  de la a cărui trecere la cele veşnice s-au scurs trei ani.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie săvârşită de către Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei, împreună cu soborul preoţilor parohiei gazdă: pr. Viorel Merluşcă, pr. Viorel Roja şi părintele pensionar Gorea Teodor, pr. Iosif Toma de la Casa Centrală a Oastei Domnului din Sibiu, arhidiacon fiind părintele Orădan Iov.

În cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie, Înalt Prea Sfinţia Sa a vorbit despre pericopa Judecăţii de Apoi şi despre cum trebuie să ne pregătim sufletele pentru întâlnirea cu Hristos. În acest sens, Înaltpreasfinţia Sa a dat exemplu de pregătire şi de slujire a aproapelui pe fratele Moise Velescu – un om al dragostei – a cărui parastas s-a slujit după încheierea Sfintei Liturghii, dar şi pe părintele pensionar Gorea Teodor. Acesta din urmă, la vârsta venerabilă de 90 de ani şi la cei 68 de ani de slujire în preoţie, a fost hirotesit iconom stavrofor.

După săvârşirea parastasului, a luat cuvântul părintele Iosif Toma care a reamintit asistenţei calităţile fratelui Moise – bunătatea, smerenia, blândeţea, dragostea faţă de aproapele –, calităţi pe care, spunea părintele, le întâlnim şi în persoana Chiriarhului nostru şi de la care le-a deprins şi fratele Moise, având cu acesta o relaţie specială bazată pe un respect deosebit.

Începând cu orele 15,00 fraţii Oastei Domnului s-au întâlnit în biserica parohială pentru adunarea prilejuită de comemorarea celui care a fost preşedintele Oastei vreme de mulţi ani. Toate cuvântările au fost transmise în direct, prin intermediul internetului, pe site-ul Oastei Domnului.

Şi în acest an lucrările adunării s-au încheiat cu promisiunea revederii în 2012, în biserica din Grădişte, biserica de suflet a fratelui Moise.