SLUJIRE ARHIEREASCĂ ÎN PAROHIA ZĂRAND

Duminică 20 martie 2011 Parohia Ortodoxă Zărand din Protopopiatul Arad s-a aflat în mare sărbătoare marcată de descinderea Înalt Preasfinţitului dr. Timotei Seviciu al Aradului în mijlocul credincioşilor acestei parohii pentru slujirea Sfintei Liturghii.

De dimineaţă, începând cu ora 9.30 Înalt Preasfinţia Sa a fost întâmpinat în faţa bisericii de soborul slujitor, în frunte cu părintele protopop dr. Nicu Breda al Aradului care a adresat un cuvânt de bun venit Întâistătătorului eparhiei Aradului. La eveniment au participat şi oficialităţile locale în frunte cu primarul comunei.

În cadrul cuvântului de învăţătură de la Sfânta Liturghie, Înalt Preasfinţia Sa  a tâlcuit pericopa apostolică şi evanghelică, subliniind dubla importanţă a duminicii a doua a Postului Mare: vindecarea slăbănogului şi pomenirea Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. Referindu-se la pericopa evanghelică, ierarhul a scos în evidenţă credinţa celor patru prieteni ai slăbănogului şi a sa, care i-a adus vindecarea sufletească şi trupească. Vindecarea sufletească este condiţie a tămăduirii trupeşti, căci dacă sufletul este curat  şi trupul este luminat, conform preceptelor evanghelice. Al doilea moment al duminicii adoua a Postului Mare a fost marcat de personalitatea Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. A fost prezentată personalitatea şi învăţătura despre rugăciune şi lumina necreată a Sfântului Grigorie. În continuare s-a arătat faptul că Sfântul Grigorie a activat în Tesalonic unde se află moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir care este şi ocrotitorul bisericii parohiale din Zărand.

În cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţia Sa a mai arătat că perioada Postului Mare implică săvârşirea faptelor bune de ajutorare a semenilor. Aici ierarhul a amintit credincioşilor mesajul Sfântului Sinod al BOR din Duminica Ortodoxiei cu privire la colecta Fondului Central Misionar, îndemnând credincioşii spre fapta cea bună.

Nu în ultimul rând, Înalt Preasfinţia Sa a pus la sufletul credincioşilor grija faţă de familia creştină, temă de meditaţie în acest an consacrat de către Sfăntul Sinod tainei Sfântului Botez şi Sfintei Cununii. La final, Întâistătătorul eparhiei Aradului s-a adresat credincioşilor, dorindu-le ca Postul Mare să le aducă roade duhovniceşti şi împlinire în viaţa de zi cu zi.

După sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Nicolae Paşca a adus mulţumiri Înalt Preasfinţiei Sale pentru descinderaea în parohie, rugând pe Dumnezeu să-i dăruiască sănătate şi întru toate bună sporire.

Vizita în parohia Zărand se înscrie în şirul misiunilor duhovniceşti caracteristice Postului Mare cu scopul de a întări credincioşii în dreapta credinţă şi de a-i feri de fenomenul sectar.