Chemare la unitate duhovnicească – Meditaţia duhovnicească a Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei în paraclisul Facultăţii de Teologie ortodoxă din Arad

Urmând tradiţia Facultăţii de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii de învăţământ universitar. În acest sens, în Paraclisul studenţilor din curtea Facultăţii, pe lângă programul liturgic obişnuit al fiecărei dimineţi, în serile acestei săptămâni a fost săvârşită rânduiala Pavecerniţei celei Mari împreunată cu cât o parte a Canonului celui Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, aşa cum prevede rânduiala din Triod. Pavecerniţa cu Canonul cel Mare a fost slujită de părintele Ioan Lazăr, duhovnicul Facultăţii, alături de părinţii profesori. La sfârşitul slujbei, câte un părinte profesor al Facultăţii a adresat în fiecare seară studenţilor prezenţi într-un număr foarte mare şi credincioşilor din biserică câte un cuvânt duhovnicesc, îndrumându-i pe calea Postului celui Mare. Astfel, luni a vorbit părintele asist. dr. Călin Dragoş iar marţi părintele conf. dr. Teodor Baba.

Miercuri seara, slujba Canonului celui Mare şi a Pavecerniţei a fost încununată de prezenţa Întâistătătorului Eparhiei Aradului, Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu. La sfârşitul slujbei, Înalt Prerasfinţia Sa a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, referindu-se la semnificaţia duhovnicească şi liturgică a acestei prime săptptămâni a Postului celui Mare. Meditaţia duhovnicească a Înalt Preasfinţiei Sale a avut în vedere în mod special structura profund duhovnicească, biblică, liturgică, poetică şi muzicală a slujbei Canonului celui Mare, care reprezintă un adevărat îndrumar de trăire în această perioadă de nevoinţă şi postire. De altfel, în cuvântul său, Părintele Arhiepiscop a oferit o adevărată însoţire liturgică şi duhovnicească la conţinutul bogat al acestei slujbe a Canonului. Înalt Preasfinţia Sa s-a referit mai apoi la unitatea duhovnicească la care ne cheamă acestă perioadă de postire, unitate exprimată şi în citirea în primele patru seri ale Postului a Canonului celui Mare, pentru ca mai apoi el să fie citit în întegime, în mod unitar, în Joia Canonului Sfântului Andrei Criteanul din săptămâna a cincea a Postului, la Denia de Miercuri seara a acestei săptămâni. Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop a arătat de asemenea că se află în această săptămână într-un pelerinaj duhovnicesc pe la bisericile şi mănăstirile din eparhia noastră, urmând ca acest pelerinaj să fie continuat pe întregul parcurs al Postului Mare până la Sfânta Înviere. La sfârşitul meditaţiei duhovniceşti a fost împărtăşit cuvântul de binecuvântare arhierească studenţilor şi credincioşilor prezenţi în biserică.

Joi,  ultima parte a Canonului şi slujba Pavecerniţei a fost slujită de părinţii profesori ai Facultăţii împreună cu părintele Decan, prof. dr. Ioan Tulcan, care a rostit şi meditaţia duhovnicească de la sfârşitul slujbei. În serile ce vor urma, vor adresa cuvânt duhovnicesc studenţilor părinţii profesori: lect. dr. Filip Albu (vineri), lect. dr. Lucian Farcaşiu (sâmbătă) şi asist. dr. Ştefan Negreanu (duminică).

Nădăjduim într-o întărire duhovnicească pe calea postirii care va rodi în bucuria Sfintei Învieri a Mântuitorului, atât a noastră a profesorilor, cât şi a studenţilor, prin împărtăşirea de harul slujbelor săvârşite acum la început de post, cât şi din cuvintele duhovniceşti din aceste seri binecuvântate.