Cerc pastoral-misionar în parohia Prăjeşti

În data de 20 mai 2011, la ora 18.00, a avut loc întâlnirea Cercului misionar Sebiş I, condus din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, de PC pr. Traian Luştrea. Întâlnirea a avut loc în parohia ortodoxa Prăjești, protopopiatul Sebiş din cadrul Arhiepiscopiei Aradului. Tema dezbătută a fost „Despre Sfinții Împărați Constantin și Elena” şi a fost susținută de către PC. Cătălin Mercea Rus.

PC. Cătălin Mercea Rus a arătat că Sfinții Împărații Constantin și Elena, „cei întocmai cu Apostolii”, sunt pomeniți în Biserica Ortodoxa pe 21 mai. Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este strâns legată de taina și puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creștine. Sfântului Constantin i s-a arătat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruința (In hoc signo vinces – „Intru acest semn vei învinge”), în pragul înfruntării cu păgânul Maxentiu, iar Sfinta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mantuitorul a fost răstignit. Sfânta Împărăteasa Elena a trecut la Domnul la anul 327, puțin după întoarcerea de la Ierusalim, iar Sfântul Împărat Constantin în 337, după 31 de ani de domnie.

 

Au participat la întâlnire preoții, Traian Luștrea, Beni Ioja, Marius Ioan Leucuța, Flavius Suciu, Ioan Iercoșan, Avraam Matcău, Mercea Cătalin Rus, Florin Bătrân, Ioan Suba, Romică Confideratu, Viorel Albiș şi Valentin Herbei.

Următoarea întâlnire a cercului misionar Sebiș I va avea loc în data de 30 iunie în parohia Moneasa.