Târnosire de biserică în Arhiepiscopia Aradului – sărbătoare la Vasile Goldiş

Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat duminică 3 iulie, slujba de târnosire a Bisericii cu hramurile: ,,Pogorârea Duhului Sfânt” şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din parohia Vasile Goldiş, Protopopiatul Ineu.

Parohia, cunoscută în părţile Ineului cu denumirile vechi, Mocirla sau Lunca Teuz, poartă, în prezent, numele marelui om politic Vasile Goldiş, istoric, publicist, militant pentru unirea tuturor românilor şi membru în Marele Sfat Naţional care a înfăptuit Unirea, ministru al Culturii, membru de onoare al Academiei Române.

În a treia duminică după Rusalii sau după Pogorârea Duhului Sfânt, Înalt Preasfinţia Sa a poposit în această parohie şi a fost întâmpinat de preacucernicul părinte protopop al Ineului,  Nica Moise, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, precum şi de un număr mare de credincioşi din parohie şi din împrejurimi.  În cuvântul de întâmpinare, părintele protopop a arătat importanţa venirii arhipăstorului în mijlocul turmei duhovniceşti.

În cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii, Înalt Prea Sfinţia Sa a evidenţiat importanţa unui astfel de eveniment în viaţa unei biserici, punându-l în legătură cu Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, ziua întemeierii Bisericii, care este implicit şi hramul Bisericii nou târnosită, precum şi cu duminica în care ne-am aflat, arătând că omul trebuie mai întâi să caute Împărăţia lui Dumnezeu, iar apoi toate cele necesare acestei vieţi i se vor adăuga.  Înalt Preasfinţitul Timotei a subliniat apoi, importanţa Bisericii pentru întreaga obşte creştină, precum şi grija permanentă pe care credincioşii trebuie să o arate faţă de sfântul locaş de închinare, loc sfinţit, îndemnându-i totodată să se poarte întotdeauna aici cu respect, evlavie şi bună-cuviinţă.

Biserica, în formă de navă, a fost constuită între anii 1990-1998 pe fundaţie de beton, zidită din cărămidă şi acoperită cu tablă. Exteriorul şi interiorul este tencuit cu var şi ciment. Pictura a fost executată în perioada 1996-1998 în tehnica fresco. Iconostasul şi strănile sunt din lemn de tei şi vopsite în vopsea de ulei.

După săvârşirea dumnezeieştii Liturghii, parintele paroh, Pavel Purice a adresat cuvinte de mulţumire Înalt Preasfinţiei Sale, preoţilor prezenţi, tuturor ctitorilor Sfântului lăcaş, oficialităţilor prezente, cât şi tuturor credincioşilor prezenţi. Toţi credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea să se închine înaintea Sfintei Mese târnosite, eveniment unic pentru comunitatea parohială.