ITINERAR CHIRIARHAL ÎN ŞCOLI DIN EPARHIE LA ÎNCEPUT DE AN ŞCOLAR

Deschiderea oficială a cursurilor anului școlar 2011-2012 a fost marcată în câteva unităţi şcolare arădene de participarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului.

Astfel, în dimineaţa zilei de 12 septembrie ÎPS Arhiepiscop Timotei a fost prezent la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional Economic din municipiul Arad, unde a binecuvântat printr-o slujbă de mulţumire începutul noului an şcolar şi a vorbit celor prezenţi despre binefacerile învăţăturii, ale ştiinţei laminate de credinţa şi ajutorul divin.

În continuare Înaltpreasfinţia Sa, însoţit de Prof. Dr. Nicu Breda, protopopul  Aradului, a participat la deschiderea anului şcolar la  Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad. Manifestarea a început cu o slujbă de Te-Deum oficiată de un sobor de preoți și diaconi din cadrul Seminarului în biserica cu hramurile „Sfîntul Maxim Mărturisitorul” și „Sfîntul Mare Mucenic Mina”, din curtea Seminarului. La încheierea slujbei Înaltpreasfinția Sa a adresat dascălilor şi elevilor un cuvânt părintesc de îndemn în activitatea şcolară şi a dat citire Mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat elevilor, părinților și profesorilor la începutul anului școlar 2011-2012. Totodată Înaltpreasfinția Sa a anunțat și vizita pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel o va face la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Arad pe data de 26 septembrie 2011.

Părintele profesor Codin Șimonca-Oprița, directorul seminarului a mulţumit înaltului oaspete pentru părinteasca purtare de grijă şi pentru vizită şi a adresat un călduros bun venit tuturor participanților la acest eveniment și le-a urat elevilor și profesorilor mult success în noul an școlar.

În după amiaza zilei Chiriarhul a binecuvântat începutul noului an şcolar şi a inaugurat, în satul Zimand- Cuz, Şcoala cu clasele I- IV, prima şcoală cu character privat din mediul rural. Şcoala reprezintă un pionierat în România, fiind expresia strădaniilor unui colectiv inimos de a salva şcoala satului de la desfiinţare şi strămutarea elevilor în central de comună. Iniţiatorul proiectului, Gabriel Vladu, absolvent de teologie, a fost felicitat de către Chiriarh pentru iniţiativă şi asigurat de sprijin. Şi aici Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a vorbit celor prezenţi despre importanţa şcolii, despre foloasele învăţăturii şi despre rolul instituţiilor Biserică, familie, Şcoală, la propăşirea  tinerei generaţii. A fost citit Mesajul Preafericitului Patriarh Daniel, transmis cu ocazia deschiderii anului şcolar.