Activităţi de Ziua Mondială a Educaţiei la Arad

În fiecare an la 6 octombrie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei. Pentru  profesorii şi elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Arad. Acest eveniment a constituit un prilej potrivit pentru o întâlnire cu Înaltpreasfinţitul Timotei Arhiepiscopul Aradului. Înaltpreasfinţia Sa a asistat, în biserica şcolii, la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de părinţii profesori ai seminarului şi le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa educaţiei, mai ales a educaţiei religioase, parte integrantă şi integrativă a educării fiinţei umane. Instruirea şi educarea sunt componente ale activităţii şcolii, Bisericii, familiei, dar educaţia are un spectru mai larg de aplicabilitate, care însumează şi instruirea.

În după amiaza aceleiaşi zile, în sala festivă a Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad avut loc consfătuirea profesorilor de religie ortodoxă din judeţul Arad.  Şi această activitate s-a bucurat de participarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, fiind însoţit de P.C. Preot Dr. Vasile Pop, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Aradului.

Întâlnirea a fost deschisă de inspectorul de specialitate în cadrul Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad, Părintele Prof. Diac. Florin, Sirca, care a prezentat raportul de activitate pentru anul şcolar 2010-2011, situaţia perfecţionării cadrelor didactice, implicarea profesorilor de religie în activităţile extraşcolare precum şi rezultatele obţinute la olimpiadele şcolare, activităţile metodice pentru anul şcolar 2011-2012, noutăţile legislative pentru anul şcolar în curs.

În cuvântul Preacucerniciei Sale, părintele Vasile Pop e a accentuat importanţa pregătirii pedagogice şi teologice a cadrelor didactice abilitate să predea religia, menţionând apoi proiectele lansate de Patriarhia Română pentru parohii: „Hristos împărtăşit copiilor”, „Alege Şcoala!”, „Calea mântuirii”,  proiecte la care s-a solicitat sprijinul profesorilor de religie.

Luând cuvântul în încheierea consfătuirii, Înaltpreasfinţitul Dr. Timotei Seviciu a felicitat pe cei prezenţi pentru rezultatele obţinute în anul şcolar trecut, îndemnând  la o mai strânsă legătură cu preoţii din parohii, alături de care, potrivit Statutului B.O.R., poartă responsabilitatea catehizării copiilor şi tinerilor. De asemenea chiriarhul a amintit despre vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în eparhia noastră, la Seminarul Teologic eparhial, despre proiectele noi din cadrul Arhiepiscopiei, încheind cu doriri de noi realizări în anul şcolar început.