„În temniţă am fost şi aţi venit la Mine…”

Duminica Înfricoşatei Judecăţi, prin pericopa evanghelică ce se citeşte în cadrul Sfintei Liturghii, este un prilej de adâncă meditaţie, despre ceea ce se va întâmpla cu noi atunci când Dumnezeu va hotărî sfârşitul lumii. Aflăm şi ne înfricoşăm că vom dobândi mântuirea în funcţie de faptele pe care le săvârşim pe acest pământ.

Poate mulţi dintre noi am hrănit un flămând, am dat să bea unui însetoşat, am îmbrăcat un om nevoiaş sau am vizitat un bolnav, dar poate puţini am fost şi la cei din temniţă şi i-am vizitat. În contextul desfăşurării săptămânii „Şcoala altfel” în unităţile de învăţământ de pe cuprinsul ţării noastre, elevii din clasa a IX-a de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Arad, îndrumaţi de dirigintele lor, pr. Prof. Dacian – Emilian Nan, au hotărât să facă o vizită deţinuţilor de la Penitenciarul de maximă siguranţă Arad, pentru a-i ajuta să fie mai aproape de Dumnezeu, cu ocazia apropierii măritului praznic al Învierii Domnului.

În ziua de  3 aprilie 2012, după ce la Seminar s-a săvârşit slujba Pavecerniţei mari, elevii clasei a IX-a, însoţiţi de dirigintele lor, au plecat spre Penitenciar, unde au ajuns în jurul orei 10:30. Aici au fost întâmpinaţi de domnul Ionel Iovescu, purtător de cuvânt în cadrul acestei instituţii. După un control amănunţit, am intrat pe poarta închisorii, apoi ni s-au prezentat clădirile şi utilitatea fiecăreia. Desigur, cele mai interesante şi impresionante au fost întâlnirile cu deţinuţii, care s-au desfăşurat în mai multe locuri. În primul rând, i-am văzut pe deţinuţii „artişti”, cei ce pregătesc un spectacol de teatru, ce se va desfăşura în data de 10 aprilie pe scena Teatrului „Ioan Slavici” din Arad. Se va vedea în determinarea lor dorinţa de a face şi altceva, un altceva care să îi ajute să uite de amărăciunea detenţiei.

O notă aparte a constituit-o întâlnirea cu elevii de la Şcoala din cadrul Penitenciarului, elevi cu vârsta între 15 şi 50 de ani, care nu au considerat util să participe la cursurile şcolare atunci când au fost în libertate, iar acum au posibilitatea să-şi completeze studiile. Acestora le-am adresat un cuvânt de încurajare şi de mângâiere, în care am încercat să accentuez importanţa pocăinţei şi a faptului că Dumnezeu, în marea Sa iubire de oameni, ne acordă fiecăruia şansa de îndreptare. Le-am prezentat 10 numere din revista „Familia ortodoxă”, primită din partea Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Aradului, prin grija Pr. Cons. Vasile Pop, revistă ce îi va ajuta pe unii dintre ei să regăsească drumul spre Dumnezeu. Pricesnele „Cu noi este Dumnezeu” şi „Doamne al puterilor” au încheiat acest moment, nu înainte de a le fi împărţite deţinuţilor ramuri de salcie, ca preambul al sărbătorii Floriilor.

Am vizitat o cameră de detenţie, în care îşi găsesc locul 5 deţinuţi, din partea lor aflând poveşti cutremurătoare de viaţă, dar şi regret pentru faptele săvârşite.

Ne-a fost prezentat apoi un film de prevenţie, din care am aflat cauzele prezenţei deţinuţilor în Penitenciar, am aflat despre ceea ce au pierdut când au ajuns aici, despre regretul profund pentru faptele lor, despre „pacostea” anturajului rău şi despre frica revenirii în lumea liberă.

O altă întâlnire deosebită a fost cu un grup de 6 tineri proaspăt încarceraţi pentru furt, tâlhărie, trafic de persoane sau crimă. Trăirile lor difereau de la un deţinut la altul, văzând în vorbele, ochii şi sufletul lor teamă, indiferenţă, părere de rău, frustrare sau amărăciune. Am încercat să le arătăm şi acestora marea dragoste a lui Dumnezeu pentru fiecare persoană umană şi faptul că El aşteaptă întoarcerea celor rătăciţi.

A fost o perioadă petrecută, sperăm, cu folos, în care am încercat să aducem alinare prin cuvânt şi cântare, celor ce, în momente de rătăcire, s-au îndepărtat de Dumnezeu şi oameni.