IPS ARHIEPISCOP TIMOTEI A PARTICIPAT LA FESTIVITATEA DE INVESTIRE A NOULUI RECTOR AL UNIVERSITĂŢII ,,VASILE GOLDIŞ” DIN ARAD

Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului a participat miercuri, 24 aprilie a.c., la festivitatea de investire a noului rector al Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci. Universitatea, care îl are ca patron spiritual pe marele corifeu al Unirii de la 1918, fost secretar al Consistoriului Eparhial din Arad cultivă, încă dintru începuturile ei, legături de strânsă colaborare cu Arhiepiscopia Aradului, Întâistătătorul acesteia fiind membru fondator al instituţiei de învăţământ superior arădean. Expresia respectului şi recunoaşterii importanţei Bisericii Ortodoxe în istoria, cultura şi spiritualitatea  românească  de către corpul academic al instituţiei este şi conferirea de către senatul universităţii a titlului de Doctor Honoris Causa, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi IPS Arhiepiscop Timotei.

În cadrul unei emoționante ceremonii, care a avut loc în Aula Magna Universitaria din Campusul Universitar „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator și totodată președintele Universității, a înmânat noului rector atributele funcției: un exemplar din Legea Educației Naționale, Carta Universității și ținuta de gală, cu insignă, capă și togă.

Înalt Preasfinţitul Timotei, a deschis şirul alocuţiunilor şi cuvintelor de felicitare rostite cu acest prilej, arătând că momentul este încununat de rugăciunea şi cântarea pascală pe care o rostim în această perioadă luminată. Din această lumină trebuie să dăm vieţii sens, Universitatea arădeană, prin însuşi numele patronului său, Vasile Goldiş, dă un sens luminii pregătirii tineretului, iar ectorul fondator, demn urmaş al acestuia, prin legătura strânsă cu Biserica locală a perpetuat această lucrare. Adresându-se noului rector, IPS Sa a spus: ,, Întreaga comunitate academică şi-a numit alesul pentru această răspundere. O interpretare etimologică a cuvântului, a funcţiei, îl arată pe rector ca fiind ,,rect”, drept, rectiliniu, care merge direct, la ţintă şi continuu în lucrare. Cine ar fi fost mai îndreptăţit să continue o lucrare, o tradiţie, nu numai a unei instituţii, o tradiţie de familie, despre care ştim pe ce considerente se temeluieşte? Continuaţi o lucrare şi o tradiţie în acelaşi timp, pe toate planurile: cultural, spiritual, profesional, o legătură cu Biserica. Ne exprimăm convingerea şi speranţa că vom continua legăturile noastre în aceiaşi tradiţie a cetăţii, Biserică- Şcoală, spre a împlini toate dezideratele generaţiei tinere, căreia îi aparţine viitorul. Dumnezeu să binecuvinteze această lucrare- alegerea dumneavoastră- şi să înmulţească respectul şi aprecierea celor pe care îi reprezentaţi, a societăţii arădene. Vă dorim putere de muncă şi să fiţi la înălţime, mereu!”

Noul rector a mulţumit pentru cuvintele de felicitare făgăduind să continue bunele relaţii statornicite între Universitate şi Centrul eparhial.