ITINERAR CHIRIARHAL ÎN DUMINICA A V- A DIN POST

Continuând o tradiţie consacrată de mai multă vreme, în Duminica a V-a din Postul Mare, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, însoţit de arhidiaconul prof. Tiberiu Ardelean, a efectuat o vizită canonică în parohia Cintei, protopopiatul Arad, la invitaţia preotului paroh, dr. Nicu Breda, protop al Aradului, în numele credincioşilor de aici. În biserica parohială, purtând hramul ,,Înălţarea Domnului”, Înaltpreasfinţia Sa a slujit Sfânta Liturghie arhierească, în prezenţa unui mare număr de credincioşi, răspunsurile liturgice fiind date de corul de copii al parohiei, condus de profesorul de Religie, Sebastian Buntean.

În cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţia Sa a împletit tâlcul citirilor zilei, câte două din Apostol şi Evanghelie, având în vedere atât Duminica a V-a a Postului Păresimilor, numită a Cuvioasei Maria Egipteanca, cât şi ziua însăşi de pomenire a sfintei, întâi aprilie, coincidenţă semnificativă pentru corespondenţa şi unitatea dintre sărbătorile cu dată fixă şi schimbătoare. Transformarea minunată intervenită  în viaţa sfintei, pomenită şi în Canonul Mare din denia de miercuri seara, devine pilduitoare pentru toţi creştinii, în sensul trecerii de la păcat la virtute sau de la moarte la viaţă, iar aceasta în întâmpinarea sărbătorii Sfintelor Paşti. Cuvântul s-a voit şi o încheiere a Săptămânii Misionare desfăşurată în parohie, în cadrul căreia preoţi profesori de la şcolile teologice arădene, cu precădere la denii, au prezentat tematici adecvate Postului Mare.

În după-amiaza aceleiaşi zile Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a fost oaspetele preotului paroh Florea Gomboş şi al credincioşilor săi din parohia Livada- Sânleani, protopopiatul Arad. După ce a fost întâmpinat la sosire de către primarul comunei şi de soborul preoţilor slujitori, în biserica parohială cu hramul ,, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Chiriarhul a slujit Taina Sfântului Maslu de obşte. La final Înaltpreasfinţia Sa a adresat celor prezenţi un bogat cuvânt de învăţătură, despre Sfântul Maslu ca Taină a iertării păcatelor şi însănătoşirii sufleteşti şi trupeşti, pentru sporirea binelui în viaţa individuală şi obştească. Referindu- se la semnificaţia Duminicii, a polarizat atenţia asupra vieţii Cuvioasei Maria Egipteanca, aceea care a dovedit înălţimea pocăinţei şi îndreptării, virtuţi spre care trebuie să năzuiască fiecare credincios în vremea pregătirii cuvenite de Sfintele Paşti, spre a câştiga bucuria, pacea şi celelalte roade ale harului dumnezeiesc.

În numele tuturor, preotul paroh a adus Înaltpreasfinţitului Timotei alese mulţumiri pentru osteneală şi pentru cuvintele de folos şi zidire sufletească.