Festivalului Românilor de Pretutindeni – Ediţia a III-a

Parohia Ortodoxă Covăsînţ, protopopiatul Lipova, din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, organizează în perioada 6-8 iulie 2012 la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti, a treia ediție a Festivalului românilor de pretutindeni. Evenimentul este organizat în colaborare cu Patriarhia Română, Arhiepiscopia Aradului, Departamentul Românilor de Pretutindeni, Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad şi Primăria Comunei Covăsînţ.

Românii din diaspora, despărțiți de granițe teritoriale de cei de un neam și un sânge cu ei  sunt adeseori în pericol de a-și pierde identitatea; prin acest festival, manifestare amplă, concepută ca o piedică împotriva uitării tradițiilor, obiceiurilor și  datinilor poporului român. ca și prin alte manifestări organizate de părintele paroh Mihai Octavian Blaj de la  parohia Covasînț, se încearcă  întărirea unității românilor de pretutindeni și a legăturii lor cu vatra unde s-au născut și s-au format ca neam.

La acest eveniment vor participa grupuri de români din diaspora însoţiţi de preoţi şi ierarhi: din Timoc – Serbia, Vidin – Bulgaria, Gyula – Ungaria, Cernăuţi – Ucraina, Chişinău – Republica Moldova şi românii din Praga însoţiţi de Preafericitul Krystof – Arhiepiscop de Praga şi al Ţinuturilor Cehe, Mitropolitul Ţinuturilor Cehe şi al Slovacie şi de preotul bisericii de limbă română din Praga.

Programul festivităţilor va începe în ziua de 6 iulie cu primirea grupurilor, iar în ziua de 7 iulie se va continua cu vizitarea obiectivelor istorice şi culturale din împrejurimi, iar seara cu o întâlnire a liderilor românilor din diaspora şi ţară.

Duminică, 8 iulie, în dimineața zilei, la biserica parohială, Înalt Prea Sfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei v-a sluji Sfănta Liturghie împreună cu Ierarhii și preoții participanți. După conferinţa de presă, în sala Muzeului Parohiei Ortodoxe Covăsînţ, la ora 16 30 va începe parada portului popular de la biserică spre tabară, În după amiaza zilei, în cadrul unui program folcloric cu participarea extraordinară a interpreţilor Marius Ciprian Pop, Veta Biriş şi Rapsozii Zarandului, participanții vor prezenta, pe scena Taberei ortodoxe de păstrare și conservare a tradițiilor românești, tradiții și obiceiuri pe care le-au moștenit din strămoși, urmând ca pe viitor, în tabără, copiii din aceste zone să  învețe obiceiurile propriului lor popor.