Sărbătoare duhovnicească în parohia Păulian

Parohia Păulian, din Protopopiatul Sebiş, a îmbrăcat în Duminica a XXIII-a după Rusalii, straie de sărbătoare. La invitaţia preotului paroh Pui Traian şi a Consiliului parohial, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioşilor, unde a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba de binecuvântare şi sfinţire a lucrărilor de reparaţii exterioare-interioare efectuate la biserica parohială cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”, şi a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească.

ÎPS Timotei a fost întâmpinat, în faţa bisericii, de părintele paroh împreună cu soborul de preoţi şi de numeroşi credincioşi,  iar copiii, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare, i-au oferit Înalt Preasfinţitului flori.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, având ca tematică „condiţiile mântuirii”, în contextul citirilor biblice ale duminicii (Efeseni 2 şi Luca 8), chiriarhul s-a referit la faptul că Harul de la Dumnezeu face începutul oricărei lucrări sfinţitoare prin credinţa şi faptele bune a celui ce primeşte. Pentru mântuire trebuie credinţă şi fapte bune. Această lucrare rodeşte în biserică în comuniunea credincioşilor între ei cu Dumnezeu. O oglindă a acestei lucrări este Biserica, locaş de închinare a cărei înnoire şi sfinţire îndeamnă pe credincioşi la înălţarea lor continuă spre desăvârşire.

În încheierea Sfintei Liturghii, preotul paroh a adus mulţumiri IPS Arhiepiscop Timotei pentru grija părintească pe care o poartă faţă de credincioşii săi, soborului de preoţi pentru împreună-slujire, cât şi bunilor credincioşi care l-au sprijinit nemijlocit pe toată perioada celor 36 ani de activitate pastoral-misionară în această parohie.

Satul Păulian este amintit ca parohie încă din anul 1652.
La 25 noiembrie 1779, parohia obţine aprobarea pentru construirea unei biserici de lemn, cu hramul ,,Pogorârea Duhului Sfânt”, care a fost sfinţită în anul 1783. În anul 1906 se construieşte actuala biserică din zid, păstrând acelaşi hram. Biserica, în formă de navă, este acoperită cu ţiglă, iar pictura este realizată în tehnica fresco. Din anul 2007 până în prezent s-au efectuat lucrări de renovare şi reabilitare atât în exterior cât şi în interior.

În după-amiaza zilei, ÎPS Timotei, înconjurat de soborul de preoţi, a binecuvântat şi sfinţit lucrările efectuate la biserica cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din filia Berindia, Parohia Păulian, urmate de slujba Vecerniei.

Aici, ierarhul a ţinut un cuvânt de învăţătură şi s-a axat tot pe temeiurile biblice ale zilei, arătând importanţa sfinţirii bisericii, ,,pentru că ea este casa lui Dumnezeu şi ne strânge pe toţi în jurul ei. Astfel nu mai poate interveni o înstrăinare, o îndepărtare de Dumnezeu sau o rătăcire pe căile vieţii, ci o apropiere continuă ce garantează dobândirea Împărăţiei cereşti. O exemplificare în acest context o dau  Sfinţii zilei, mărturisitori şi mucenici ai Ortodoxiei româneşti: Visarion Sarai , Sofronie de la Cioara şi Oprea, subliniind legătura bisericii cu poporul şi pământul ţării.”