ZI DE MARE SĂRBĂTOARE ÎN PAROHIA CHISINDIA

La invitaţia preotului paroh şi a credincioşilor, în Duminica a XX-a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în parohia Chisindia, protopopiatul Sebiş. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat şi sfinţit lucrările de reparaţii exterioare-interioare, precum şi noul Iconostas la biserică parohială ,,din vale”, cu hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim”, unde a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La sosire Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat, în faţa bisericii, de părintele Ioja Beni,  protopop al Sebişului, care a adresat cuvântul de bun-venit, iar tinerii şi credincioşii din parohie, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare, i-au oferit flori.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, având ca tematică ,,nădejdea în triumful vieţii”, în contextul citirilor biblice ale duminicii (Galateni 1 şi Luca 7), Chiriarhul a subliniat adevărata purtare creştinească, optimistă pentru cel ce împlineşte preceptele biblice şi pesimistă doar pentru cei îndoielnici în credinţă. ,,Dumnezeu Însuşi este viaţa; nădejdea în El face pe credincioşi lucrători neobosiţi, atât pentru salvarea propriei vieţi, cât şi a semenilor, împotriva primejdiilor ce o pândesc: suferinţe, boli şi altele, multe. Rugăciunea pentru cei bolnavi şi grija faţă de ei este o dovadă a încrederii în viaţă şi a faptului că doar moartea sufletească trebuie să întristeze, moartea trupească, după învăţătura Bisericii, fiind doar o adormire (cf. Ioan 11, 26; I Tesaloniceni 4,13). Hramul acestei biserici, Intrarea Domnului în Ierusalim, arată tocmai semnele biruinţei vieţii prin învierea cea de obşte, spre dobândirea vieţii veşnice”, a arătat Înalt preasfinţia Sa. Pentru activitatea depusă, preotul paroh, Nistor Vasilie a fost distins cu rangul de iconom stavrofor.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei Sebiş. În după-amiaza zilei, ÎPS Timotei înconjurat de soborul de preoţi, a binecuvântat şi sfinţit lucrările efectuate la biserica ,,din deal”, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, urmate de slujba Vecerniei. Aici, ierarhul a vorbit celor prezenţi despre sfinţi, ca pilde de iubire faţă de oameni, arătând mai ales  faptele minunate prin care au dovedit aceasta, adică binefacerile, vindecările, mijlocirile şi învăţăturile, Sfântul Ierarh Nicolae, hramul bisericii, prin numele său  însuşi aratând biruinţa poporului dreptcredincios în lupta pentru viaţă şi propăşire umană.