Arhiepiscopia Aradului la ceas aniversar

Zilele de 28 noiembrie şi 2 decembrie reprezintă o dublă aniversare pentru Arhiepiscopia Aradului şi pentru chiriarhul său, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu. Astfel, în acest an, la 28 noiembrie se împlinesc trei ani de la istorica zi a ridicării la rang de Arhiepiscpie a eparhiei arădene, în prezenţa Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un ales sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, ziua de 2 decembrie marchează instalarea în scaunul de episcop al Întâistătătorului ei, eveniment petrecut în urmă cu 28 de ani.

În Duminica a 31-a după Rusalii, a Vindecării orbului din Ierihon, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad a îmbrăcat straie de sărbătoare, pregătindu-se să îl primească pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop. Clerici şi credincioşi s-au aflat în coumuniunea bucuriei prilejuite de participarea la Sfânta Liturghie arhierească.

La momentul cuvenit, Ierarhul a rostit cuvântul de învăţătură având ca temă mila lui Dumnezeu faţă de oameni. Pornind de la pericopa evanghelică (Luca 18, 35-43) şi cea apostolică (I Timotei 1, 15-17), chiriarhul a evidenţiat că „mila lui Dumnezeu se revarsă asupra tuturor, vindecând neputinţele şi oferindu-ne în acelaşi timp prilej de iertare şi îndreptare. Mila nu este acelaşi lucru cu îndurarea, mila revărsându-se chiar şi atunci când noi nu ne rugăm pentru aceasta. Slujbele Bisericii folosesc rostirea «Doamne miluieşte» precum şi încununarea acesteia «Că milostiv şi iubitor de oameni Dumnezeu eşti». Oamenii au datoria de a-I mulţumi lui Dumnezeu şi de a se ruga Lui cu sinceritate şi cu simplitate”.

La sfârşitul slujbei s-a rostit în mod solemn o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra Arhiepiscopului Aradului, precum şi asupra clerului şi credincioşilor.După terminarea Sfintei Liturghii, soborul preoţilor şi diaconilor, prin glasul P.C. Părinte Simion Mladin, secretar eparhial, a adresat Înaltpreasfinţiei Sale mulţumiri pentru înţeleapta păstorire şi cuvenitele felicitări însoţite de un buchet de flori. Corul Parohiei Apateu a intonat cu măiestrie răspunsurile liturgice precum şi imnul arhieresc, pentru a încununa bucuria acestei aniversări. La ieşirea din biserică, credincioşii prezenţi şi-au exprimat bucuria duhovnicească şi au primit arhiereşti binecuvântări.