Duminica Floriilor la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi arădeni, Înaltpreasfinţitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat  Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad.

În cuvântul de învăţătură, sub titlul ,,Spre Ierusalimul ceresc”, pe temeiul pericopelor biblice ale Duminicii Floriilor (Filipeni4, Ioan 12) şi al imnografiei sărbătorii, de asemenea, cu prelucrări din literatura noastră, Înalt Preasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre intrarea triumfală a Mântuitorului în Cetatea Păcii, ca o prefigurare a Ierusalimului Ceresc. ,, Confirmând înţelegerea spirituală a Împărăţiei Mesianice, credincioşii astăzi, potrivit rânduielii bisericeşti, cu icoana praznicului şi ramurile de salcie ce reamintesc grădina raiului, primesc pe Mântuitorul în adâncul sufletului, prin înnoirea vieţii şi în întâmpinarea Sfintelor Paşti”, a menţionat ÎPS Arhiepiscop Timotei. După încheierea Sfintei Liturghii, credincioşilor li s-au împărţit ramuri sfinţite.

În seara zilei, la catedrala Sfânta Treime, Înalt Preasfinţitul Timotei a oficiat Slujba Deniei din Sfânta şi Marea Luni a Săptămânii Patimilor, în continuare asistând la Concertul coral de cântări prepascale al Corului Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de Cucernicul Diacon Laviniu Morar. Prezentarea pieselor corale, cu o intoducere în simbolismul slujbelor din Săptămâna Mare, a fost făcută de către Preacucernicul Preot Simion Mladin, secretar eparhial şi preot slujitor al Catedralei.

În finalul reprezentaţiei, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei a adresat mulţumiri dirijorului şi corului catedralei, prezentatorului, pentru întreaga activitate desfăşurată pe parcursul anului, precum şi tuturor credincioşilor participanţi, subliniind faptul că aceste concerte, în ajunul marilor sărbători creştine, deşi produc bucurie şi credincioşilor cu deschidere sufletească spre cântări corale din repertoriul universal, acestea dau prioritate, cu precădere,  imnografiei noastre ortodoxe, legată direct şi de iconografie.