Slujire arhierească în Parohia Agrişu Mare

În Duminica a V-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a efectuat o vizită pastorală în  Parohia Agrişu Mare, Protopopiatul Ineu, pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările de restaurare şi pictură a iconostasului bisericii parohiale.

Întâmpinat de către preotul paroh Adrian Zaha, de oficialităţile locale, de enoriaşi, de copiii şi tinerii satului, care i-au oferit flori, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. În cuvântul de învăţătură ierarhul a tălmăcit citirile zilei (Romani 10, Matei 8) în sensul demnităţii omului creat după chipul lui Dumnezeuspre a realiza asemănarea cu El prin înaintarea continuă în bine. ,,Dumnezeu a făcut toate bune, dar o ceată de îngeri a căzut din bine prin mândria de a fi mai presus de Creator. Totodată au invidiat pe om pentru menirea sa căutând să-l atragă pentru a-l înrobi. Rugăciunea pe care Mântuitorul ne-a lăsat-o cere să fim izbăviţi de3 ispita celui rău, care este persoană, nu numai personificare a răutăţii. Domnul Iisus a lucrat pentru salvare, cum dovedeşte minunea din Sfânta Evanghelie de astăzi. Toţi credincioşii trebuie să fie solidari în bine, aşa cum spune apostolul duminicii: ,,cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire”, a spus ÎPS Arhiepiscop Timotei. În încheierea Sfintei Liturghii s-a oficiat slujba parastasului pentru unul dintre ctitorii importanţi ai bisericii parohiale, Sandu Jivan.  Preotul paroh a adus mulţumiri IPS Arhiepiscop Timotei pentru grija părintească pe care o poartă faţă de credincioşii eparhiei,

Biserica parohială a fost construită în perioada 1934-1936 în  stil bizantin, fiind respectată schema generală a planului centrat în formă de cruce şi cupole. Considerată a fi un adevărat manifest, biserica din Agrişu Mare a fost realizată într-o manieră neîntâlnită în epocă şi în zonă. Ea însumează tradiţii medievale diverse: Ţara Românească, Moldova veacului al XVII-lea, Transilvania romanică, Bizanţul de la cumpăna mileniilor.Pictura murală a fost executată în tehnica fresco în perioada anilor 1974-1975. Printre obiectele patrimoniale de valoare ale bisericii din Agrişu Mare se pot aminti: Cartea românească de învăţătură (Iaşi 1643)şi Octoihul (Bucureşti, 1720).