Maica Domnului prăznuită în Arhiepiscopia Aradului

În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, potrivit obiceiului îndătinat, a fost întâmpinat de obştea monahală, în frunte cu Preacuviosul Arhimandrit Nestor Iovan, stareţul mănăstirii şi de miile de pelerini, la străvechea mănăstire Hodoş-Bodrog, oază de spiritualitate a Banatului şi Câmpiei Arădene. La paraclisul de vară, înconjurat de soborul ieromonahilor, preoţilor şi ieriodiaconilor, chiriarhul  a oficiat oficiat slujba de Priveghere.

În noapte, ÎPS Timotei a slujit Utrenia, urmată de Prohodul Maicii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Treime din Arad.

În ziua praznicului, ÎPS Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Hodoş-Bodrog înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi ierodiaconi. În cuvintele de învăţătură rostite în cadrul  sfintelor slujbe, în temeiul citirilor biblice ale slujbelor praznicului: paremii, apostole, evanghelii, chiriarhul a evidenţiat capitole din învăţătura despre Maica Domnului în Ortodoxie: Maica Domnului şi Sfânta Cruce; Maica Domnului şi Biserica, învăţând că viaţa Preacuratei Maici ilustrează urmarea Crucii, iar lucrarea Bisericii, puterea acesteia. ,, Temeiurile biblice ale cultului Maicii Domnului, îmbrăcate în frumuseţea imnelor bisericeşti întăresc pe bunii credincioşi în credinţă şi dragoste faţă de aceea care este ,,bucuria a toată lumea” şi care, ca ocrotitoare a sfintelor locaşuri adună obştea acestora spre unitate creştină şi ajutor ceresc”, a arătat Înaltpreasfinţia Sa.

După binecuvântarea şi participarea la agapa oferită în trapeza mănăstirii, ÎPS Timotei, ca în fiecare an la acest praznic, a efectuat, la invitaţia preotului paroh Liviu Pamfiloiu şi a credincioşilor, o vizită canonică în parohia Firiteaz, protopopiatul Arad, cu prilejul hramului. În seara praznicului ÎPS Timotei a fost oaspetele preoţilor şi credincioşilor prezenţi în biserica monument istoric a parohiei Lipova, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Ierarhul a participat la slujba Sfântului Maslu si a Paraclisului Maicii Domnului, în ambele locuri  rostind un părintesc cuvânt de învăţătură despre importanţa şi folosul preacinstirii Maicii Domnului.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost prăznuită în toate bisericile şi mănăstirile din Arhiepisopia Aradului într-o atmosferă de aleasă spiritualitate, multe dintre locaşurile de cult din cuprinsul eparhiei purtând hramul praznicului.