Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad organizează ample manifestări științifice și culturale dedicate aniversării a 95 de ani de la Marea Unire (1918-2013)

Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu, a participat, miercuri 27 noiembrie, la manifestările științifice și culturale organizate de către Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad, sub genericul 2013 – Anul Marii Uniri.

Manifestările se vor desfăşura în perioada 27.11.2013 – 01.12.2013, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire (1918-2013) şi au debutat, în Aula „Ştefan Cicio Pop” cu vernisarea expoziţiei fotografice „Vasile Goldiş şi Marea Unire”, autor: lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie, în prezența prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş”, care a evocat perso­nalitatea lui Vasile Goldiș. Lucrările au continuat în Sala „ Regele Ferdinand” din cadrul Primăriei Arad, unde au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, Înaltpreasfinția Sa Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, prof. univ. dr. Sorin Bașchir, președintele Senatului Universitar, prorectori, directori de instituții, oameni de cultură și artă, cadre didactice, studenți, masteranzi, absolvenți ALUMNI-UVVG. Inspectoratul Școlar Județean a fost reprezentat de prof. Mihai Spânu, inspector școlar general adjunct, iar Prefectura Arad de subprefectul Radu Stoian.

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, a subliniat că „este o mare bucurie şi, în acelaşi timp, o deosebită res­ponsabilitate, când afirmăm că Aradul a fost prima capitală a României Mari. Ne exprimăm astfel respectul faţă de gene­raţia de intelectuali arădeni – a cărei lider era Vasile Goldiş – pentru pregătirea şi împlinirea Marelui act istoric de la 1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia…”. Rolul important al Aradului şi politicienilor arădeni în realizarea Unirii, a fost recunoscut şi de clasa politică de la Bucureşti, în frunte cu regele Ferdinand, care a decis, în 5 decembrie 1918, decorarea cu ordinul „Marele cordon al Coroanei României” a unor lideri din Transilvania. Printre aceştia se numără episcopul Ioan I. Papp şi Vasile Goldiş”, a precizat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preșe­dintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „Am ales să sărbătorim 95 de ani de la Marea Unire în această maiestuoasă sală, ce poartă numele Regelui Ferdinand Întregitorul, în semn de cinstire a faptului că aici, la Arad, s-a pregătit Marea Unire, consfinţită prin Actul Istoric de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, iar Vasile Goldiş a făcut parte din Delegaţia care a înmânat, la Bucureşti, Regelui Ferdinand Rezoluţia Marii Uniri. „Ziua de 1 Decembrie 1918 este o zi sfântă, când s-a născut România Mare” – Sunt cuvintele rostite de Vasile Goldiş, ideolog al Marii Uniri, lider al patrioţilor arădeni, care au contribuit la întărirea unităţii naţionale a românilor din Transilvania şi Banat”.