Post si bucurie

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, Sectorul Social Filantropic al Arhiepiscopiei a desfăşurat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Arad, un program specific perioadei bisericești în care ne aflăm, intitulat „Post și bucurie”.

La îndemnul Mântuitorului, Biserica nu uită de cei împovărați şi necăjiți şi vine cât mai des în întâmpinarea tinerilor, mai ales a celor care nu se pot bucura de afecțiunea părintească în preajma Sfintelor Sărbători. Programul „Post și bucurie” s-a desfăşurat în perioada Săptămânii Floriilor, în toate casele de tip familial din județul Arad şi s-a dorit a fi o întâlnire duhovnicească cu acești copii.

Aceste întâlniri au avut ca obiectiv apropierea copiilor de Biserică, explicarea perioadei Postului Mare, a importanței săvârșirii faptelor bune, înțelegerea și punerea în practică a postului și a rugăciunii, ca mijloace de pregătire pentru spovedanie și împărtășirea cu Hristos. De asemenea, copiilor le-a fost subliniată şi bucuria cu care trebuie ținut postul dacă dorim să fie răsplătită jertfa trupului nostru. Catehizarea copiilor s-a făcut și prin discuțiile libere cu aceștia, oferirea unor răspunsuri la întrebările adresate, aplicarea ideilor desprinse din frumoasele pilde rostite de preoții implicați. ,,Am descoperit în aceste case, chipurile senine ale acestor copii care parcă imploră puțină atenție şi afecțiune. Copii frumoşi, iubitori şi inteligenți, din părinți care nu au înțeles încă darul primit de la Dumnezeu. Copii evlavioşi pentru care cuvintele ,,Tatăl nostru” înseamnă mult mai mult decât pentru alții”. a declarat părintele consilier Gabriel C. Mariș.

 

Pentru că această perioadă a postului este bine a o folosi şi pentru curățenia sufletească, copiilor li s-a explicat şi ce înseamnă Sfânta Spovedania și Sfânta Euharistie, cu atât mai mult cu cât anul 2014 este Anul omagial euharistic.

Activitatea social filantropică a fost posibilă şi datorită implicării și sprijinului D-lui Viorel Enache – noul Director al D.G.A.S.P.C. Arad şi a şefilor de centre din cele trei localități Ineu, Lipova şi Sântana care au pus toate cele necesare la dispoziția organizatorilor. Coordonatorii programului au fost pr. Gabriel C. Mariş – consilier social al Arhiepiscopiei Aradului şi Dl. Sorin Roşca – inspector în cadrul D.G.A.S.P.C. Arad. Implicați în program au fost şi preoții care au susținut catehezele şi au pregătit micile agape de post pentru copii: Pr. Nica Moise – Protopop de Ineu, Pr. Crinel Onea – Protopop de Lipova, Pr. Rădulescu Nicolae de la Parohia Comlăuş, Pr. Dan Turean de la Parohia Ineu, Diac. Adrian Crainic de la Parohia Sântana II.

Toți cei 130 de copii au primit daruri din partea Arhiepiscopiei Aradului iconițe, cărți și s-au bucurat de câte o mică agapă creștinească.

Parteneriatul între cele două instituții va mai avea și alte asemenea activități social filantropice, spre slava lui Dumnezeu și ajutorul „fraților prea mici” ai Mântuitorului nostru, Cel care, prin Învierea Sa va aduce Lumină în sufletele celor credincioși. Şi dacă primim Lumină trebuie să dăruim Lumină.

Ultima actualizare (Duminică, 13 Aprilie 2014 21:45)