Duminica Samarinencei în Parohia Arad-Bujac

 

Duminică, 18 mai 2014, începând cu orele 10:00, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din parohia Arad-Bujac, Protopopiatul Arad.

La sosirea în parohie Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat în faţa bisericii de către Preacucernicul Părinte Vasile Pop, parohul bisericii, dar şi de credincioşii parohiei, prezenţi în număr mare la slujbă.

La momentul cuvenit, Înaltpreasfinţia Sa a adresat cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Izvorul vieții”, plecând de la tâlcuirea pericopelor scripturistice (Ioan 4 și Faptele Ap. 11), şi tratează despre convorbirea Mântuitorului cu femeia samarineancă, drept sinteză pe înțelesul tuturor, a învățăturii creștine despre Dumnezeu în Biserică, mântuire și Sf. Taine, cu precădere a Spovedaniei și Împărtășaniei. Urmând firul Sfintei Evanghelii după Ioan, înțelegem cum în Sfânta Liturghie darul pâinii și al vinului se preface în Trupul și Sângele Domnului, adevărata mâncare și băutură a celui credincios (cf. Ioan 6, 55). Prin cunoașterea celor dumnezeiești se ajunge la comuniunea cu oamenii și cu Dumnezeu în vederea unității și păcii lumii. Apostolul însuși, dă mărturie despre viața primilor creștini în raport cu diferite credințe și cu lumea, amintind în chip aparte însemnătatea numelui de creștin, încă de la începutul istoriei Bisericii”, a arătat Chiriarhul.

 

În numele celor prezenţi, preotul paroh a adus mulţumiri Chiriarhului pentru vizita în parohie şi totodată pentru părinteasca purtare de grijă pe care o are faţă de această comunitate arădeană.

După Sfânta Liturghie IPS Arhiepiscop Timotei a asistat la slujba de parastas a unei bunei credincioase din familia cântăreţului bisericii, după care, în prezenţa mai multor personalităţi din lumea culturală arădeană, a oficiat slujba Botezului   fiicei domnului Daniel Albu, apropiat colaborator al Centrului Eparhial.

Repere monografice ale Parohiei Arad-Bujac

Parohia arădeană Bujac este una dintre cele mai noi unităţi bisericeşti ortodoxe înfiinţate pe raza municipiului Arad. Înainte de organizarea credincioşilor ortodocşi ai cartierului Arad-Bujac în parohie de sine stătătoare, autonomă, aceştia erau încorporaţi Parohiei Arad-Şega, care avea o biserică şi preoţi deservenţi. Odată cu organizarea administrativă a cartierului şi cu venirea masivă a „coloniştilor“, după prima reformă agrară (1923), Parohia Şega I nu mai putea răspunde nevoilor vieţii spirituale a credincioşilor din cartierul Arad-Bujac. Cel care a pus bazele noii parohii, în sensul organizării demersurilor administrative, bisericeşti şi civile, necesare înfiinţării şi bunei funcţionări, a fost vrednicul de pomenire preot dr. Ilarion V. Felea. Biserica parohială cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ a fost zidită între anii 1972 şi 1976, fiind târnosită de episcopul Visarion Aştileanu al Aradului, în Duminica Floriilor. Aceasta a fost împodobită cu pictură în tehnica fresco între anii 1979 şi 1981 de pictorul arădean Gheorghe Matei, sub girul pictorului Andrei Mitroi, pe baza devizului iconografic întocmit de către pictorul arhimandrit Sofian Boghiu. Din anul 1990 şi până în prezent, parohia este păstorită de pr. Vasile Pop, care desfăşoară alături de enoriaşi o bogată activitate administrativ-gospodărească şi cultural-misionară.

Ultima actualizare (Vineri, 23 Mai 2014 14:35)