Deschiderea noului an şcolar la Seminarul Teologic Ortodox din Arad

Luni, 15 septembrie 2014, la Seminarul Teologic Ortodox din Arad s-a săvârşit slujba de Te Deum la deschiderea anului şcolar, în prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care i-a binecuvântat pe tinerii elevi seminarişti la început de an şcolar, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, ai Facultăţii de Teologie ,,Ilarion V. Felea” din Arad, invitaţi, părinţi şi elevi.

Slujba de Te Deum a fost săvârșită de către Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, alături de Preacucernicul Părinte Pompiliu Gavra, directorul seminarului, Preacucernicul Părinte Codin Şimonca-Opriţa, profesor şi spiritual al acestei școli şi Părintele Arhid. Tiberiu Ardelean, profesor de muzică.

Părintele director prof. Pompiliu Gavra a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul începutului de an şcolar 2014-2015.

În continuare copiii, părinții și dacălii au ieşit în curtea liceului unde au continuat festivitățile de deschidere a noului an școlar,  părintele director le-a urat bun venit noilor elevi seminarişti şi s-au dezbătut probleme organizatorice pentru noul an şcolar.

 

Seminarul Teologic Ortodox din Arad

Chiar dacă Seminarul este, într-un anumit sens, un liceu obişnuit, totuşi se deosebeşte de celelalte şcoli din peisajul arădean printr-o suită intreagă de particularităţi, dintre care amintim: Seminarul Teologic Ortodox din Arad este o şcoală vocaţională, adresându se în mod special tinerilor care doresc şi dovedesc o adevărată chemare pentru slujirea lui Dumnezeu şi a semenilor.

Pe lângă orele de curs obișnuite, asemenea oricărui liceu, pregătirea seminariștilor este îmbogățită prin practica de strană din unele parohii ortodoxe arădene, prin participarea la repetițiile de cor, precum și la cercurile desfășurate în mod periodic.

O altă particularitate a vieții de seminarist ar fi aceea că pentru elevul teolog ziua de curs începe zilnic la orele 7:30, prin rugăciunea de dimineaţa, urmând ca mai apoi cursurile să se desfaşoare obişnuit.

Ca dovadă a bunei pregătiri a elevilor stau mărturie numeroasele premii obţinute de elevii seminarişti de-a lungul timpului la Olimpiadele şcolare organizate pe plan judeţean sau naţional, ceea ce denotă seriozitatea elevilor şi îndrumarea susţinută a profesorilor înspre realizarea performanţelor la clasă şi a unei pregătiri continue.

Unele dintre cele mai frumoase momente din cuprinsul anului școlar în care elevii seminariști se remarcă pe plan județean, sunt reprezentate de serbările și concertele corale susținute cu diverse ocazii, cum ar fi Serbarea Colindelor din fiecare an (în ultimii ani concertele de colinde), programul artistic susținut de Ziua Europei, la 9 mai (marcând și Ziua Proclamării Independenței de Stat a României și sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial), precum și Serbarea de sfârșit de an școlar, însoțită de premierea elevilor merituoși, care s-au distins în diverse domenii în timpul anului școlar, dar și a dascălilor acestora.

În acest fel, Seminarul Teologic Ortodox din Arad și-a făcut loc în conștiința oamenilor, fiind privit nu numai ca un liceu oarecare, ci, mai mult decât atât, ca o veritabilă școală a vieții creștine, în care tineri din toate colțurile Arhiepiscopiei Aradului, dar și ale părți ale ţării, se îndeletnicesc cu studiul, cu rugăciunea și cu slujirea, arătând încă de pe-acum care le este menirea: slujirea Bisericii lui Hristos și a semenilor.

Ultima actualizare (Marţi, 23 Septembrie 2014 09:11)