Pelerinaj la Mănăstirea Feredeu

Încă din ziua de ajun a sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, sute de credincioşi, mai ales din Podgoria Aradului,  şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Feredeu din Arhiepiscopia Aradului, Prot. Lipova. În Paraclisul Înălţării Sfintei Cruci, s-a oficiat Slujba de Priveghere, după care preoţii şi credincioşii au purces la Drumul Crucii, o tradiţie mai nouă la această Sfântă Mănăstire, cu popasuri la cele 14 cruci aşezate la o anumită distanţă, şi care, prin icoanele aşezate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota.

În ziua praznicului, obştea monahală, în frunte cu Părintele arhimandrit Ilarion Tăucean, stareţul mănăstirii, soborul preoţilor şi diaconilor slujitori şi mulţimea de pelerini au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, arhiepiscopul Aradului sosit, ca în fiecare an, pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească.

Cu acest prilej, chiriarhul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură despre însemnătatea acestui praznic.

La momentul rânduit, slujba Sfintei Liturghii a fost înfrumuseţată prin hirotonia întru ierodiacon a monahului Macarie (Mihai) Deleu, vieţuitor al Mănăstirii Hodoş-Bodrog.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, pelerinii au avut ocazia să participe la Taina Sfântului Maslu, nu înainte ca părintele stareţ arhim. Ilarion Tăucean să mulţumească Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori, pentru prezenţa în mijlocul pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării.

Ca în fiecare an, pelerinajele tradiţionale pe meleagurile Mănăstirii Feredeu încep cu 23 aprilie, de ziua Sfântului Gheorghe, continuă în Vinerea din Săptămâna Luminată, apoi de Sfânta Mărie Mare (15 august) şi culminează cu pelerinajul din 14 septembrie, Ziua Crucii.