Conferința preoțească de toamnă a preoților din cadrul Protopopiatului Sebiș

Marți 7 octombrie 2014, în biserica Parohiei Sebiş I, s-a desfășurat conferința preoțească de toamnă a preoților din cadrul Protopopiatului Sebiș, Arhiepiscopia Aradului. După oficierea slujbei de Te Deum, pr. Alexandru Botea, protopopul Sebișului, a deschis sesiunea cu un cuvânt introductiv legat de tema conferinței dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni. Conferința a fost prezidată de părintele Gabriel Mariș, consilier social, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului.

Referatul principal al conferinţei a fost susţinut de preotul Nicolae Briciu de la Parohia Hălmăgel iar co-referenţi au fost: pr. Mihai Boca de la Parohia Honțișor, pr. Ioan Vesa de la Parohia Moneasa, pr. Alexa Birău de la Parohia Joia Mare și pr. Lucian Ștefănuț de la Parohia Mădrigești.

Tema conferinţei, dezbătută cu mult interes, a adus informaţie utilă, a scos în evidenţă activităţi cu rezultate demne de urmat. Referatul principal cu tema „Sfinţii Martiri Brâncoveni, model de jertfă prin suferinţă“, foarte bine întocmit, a atins toate aspectele vieții Domnitorului Constantin Brancoveanu. Coreferenții au evidențiat faptul că „domnitorul este un exemplu nu atât de mult pentru oamenii simpli, ci pentru domnii care ne conduc. Este un exemplu în care vedem că un domnitor nu cedează la nimic, asemenea Mântuitorului” (Pr. Mihai Boca). S-a accentuat deasemenea și faptul că domnitorul a știu să mențină un echilibru în politică, „în vremuri tulburi, a știut să păstreze cumpăna și echilibru” (Pr. Ioan Vesa). S-a amintit deasemenea despre mijloacele diplomatice pe care le-a folosit domnitorul brâncovean.

 

În partea a doua a conferinţei, la aspectele social – administrative, pr. Gabriel Mariș, consilierul social al Arhiepiscopiei, a mulţumit preoţilor pentru deosebita organizare a acestui protopopiat în „Colecta Oltenia” aducându-le și mulțumirile sinistraților din județele afectate, în special al celor din Protopopiatul Horezu, în cadrul căruia se află și mănăstirea cu același nume, ctitorie a Domnitorului Brancoveanu. Tot în cadrul conferinței au fost împărțite diplomele și premiile copiilor participanți la concursul „Ortodoxia în culori”, din parohiile implicate. Preoții au fost îndrumați spre o mai mare acțiune social-educativă cu tinerii din parohiile păstorite prin participarea și inițierea de programe sociale specifice acestora. Copiii trebuie crescuți de părintele lor în dragostea de Biserică, în credința ortodoxă strămoșească, având exemple copiii domnitorului Constantin Brâncoveanu. S-a amintit deasemenea despre activitatea socio-medicală desfășurată în urmă cu câteva săptămâni, la Dispensarul medical „Sf. M.Mc. Pantelimon” din cadrul Parohiei Zimbru. Alte aspecte discutate au vizat sprijinirea colportajului.

Conferința s-a încheiat cu priceasna „Cu noi este Dumnezeu”.

Ultima actualizare (Marţi, 14 Octombrie 2014 15:45)