Volum omagial dedicat istoricului și preotului cărturar dr. Pavel Vesa

La împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice a părintelui dr. Pavel Vesa, istoricul eparhiei Aradului, a apărut volumul omagial: Preot Dr. Pavel Vesa(1955-2013) – Istorie și teologie, avându-i ca autori pe domnișoara Gabriela Adina Marco și profesorul Paul Krizner, doi dintre discipolii  păritelui.

Lansarea cărții a avut loc la Biserica Sfânta Cuvioasă Paraschiva din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență din Arad, astfel că ziua de 27 decembrie a fost un prilej de aducere aminte a personalității părintelui Pavel Vesa. Moderator și gazdă a acestui eveniment cultural a fost părintele Ciprian Vasile Cucu, capelan al acestei bisericuțe dar și delegat din partea Arhiepiscopiei Aradului la acest eveniment. Moderatori au fost diac.conf. dr. Caius Cuțaru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, care a vorbit despre istoricul Pavel Vesa, istoric recunoscut nu doar în părțile noastre de țară ci și peste hotare. Domnul dr. Doru Sinaci a prezentat volumul omagial: ,,care vine ca o recunoștință a celor doi autori și în același timp ca o recunoștință a noastră a tuturor care l-am cunoscut pe părintele”. ,,Iată, trecerea în eternitate a lui Pavel Vesa lasă un gol, deocamdată de neacoperit” spunea dr. Doru Sinaci. Este adevărat, pierderea mare constă și în subiectele din agenda lui, ce au rămas, astfel doar titluri, probleme nerezolvate, din domeniile în care a excelat.

Lansarea cărții, a oferit un minunat prilej de a ne reaminti de Părintele Vesa.  Am aflat amănunte și contribuția sa la salvarea acestui monument istoric, biserica, și în final despre colaborarea cu acad. Cornelia Bodea și ajutorul familiei, doamna preoteasă Florica și fiul iubit Florinel.

Au luat cuvântul prof. Dan Lăzărescu, care a subliniat și importanța Ziarului Ecclesia ce și-a sărbătorit cei 15 ani de existență și apariție neîntreruptă; prof. Eugenia Groșan, Director al Colegiului Național ,,Elena Ghiba Birta” din Arad, care a evidențiat importanța și nevoia unor profesori care nu-și uită părinții spirituali și felicitându-i pe autori pentru acest volum omagial; Vasile Dan președintele Filialei Uniunii Scriitorilor, prieten apropiat al părintelui Pavel Vesa; autorii, prof. Adina Gabriela Marco și prof. Paul Krizner; prof. Doru  Bogdan, și nu în ultimul rând domnul Bujor Buda.

Prin voia Domnului, destinul bisericii a fost orânduit astfel,  acad. dr. Cornelia Bodea, să contribuie cu bani la restaurarea ei, să fie preluată de dr. Pavel Vesa, care plecat dintre noi în Grădina lui Dumnezeu, să-l urmeze un  alt doctor în istorie, respectiv dr. Vasile Ciprian Cucu. Acesta din urmă a reușit să mențină interesul față de biserică a enoriașilor, îl continuă pe Pavel Vesa, în plus, prin talentul de gospodar, a introdus în biserică încălzire proprie și altele.

În ultima parte a vieții, părintele Vesa a suferit cumplit de o boală  grea, care prin puterea voinței lui, n-a diminuat forța lui creatoare, a scris mereu chiar de pe patul de spital. Contribuția lui a fost hotărâtoare în reînălțarea bisericii în curtea spitalului, a trecut prin atâtea piedici pe care le-a învins, și cu ajutorul unor arhitecți inimoși a și găsit cele mai bune soluții.

S-a stins din viață a doua zi de Crăciun a anului 2013. În puterea nopții, clopotele bisericii sale au vestit lumii, cu jale, trecerea lui în Împărăția Cerurilor.

A trecut o seară minunată, ne-am amintit de cel pe care nu-l vom uita niciodată, nemuritor, prin contribuția sa la istoria ecleziastică  a Arhiepiscopiei Aradului. În final corul bisericii dirijat de prof. Paul  Krizner a interpretat colinde.

DSC_0012 DSC_0021