Boboteaza la străvechea mănăstire arădeană Hodoş-Bodrog

Sute de credincioşi din părţile Aradului şi Timişoarei, au participat marţi, 6 ianuarie 2015, la Sfânta Liturghie săvârşită la străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog. Tot mai mulţi credincioşi vin în fiecare an la Sfânta mănăstire în ziua de Bobotează, deoarece aici s-a îndătinat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei şi la iniţiativa părintelui stareţ arhim. Nestor Iovan, o frumoasă tradiţie, şi anume, ieşirea în procesiune la râul Mureş, unde se face slujba Aghesmei Mari. Şi în acest an, după săvârşirea Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor mănăstirii şi credincioşii, avându-l în fruntea soborului pe părintele stareţ arhim. Nestor Iovan, au ieşit în apropierea râului Mureş.

După săvârşirea slujbei Aghesmei Mari, părintele stareţ a adresat credincioşilor un bogat cuvânt de învăţătură, amintind printre altele şi motivaţia pentru care se iese la râul Mureş: „La mănăstirea noastră, potrivit unei rânduieli îndătinate de ani, întrucât suntem în apropierea unui râu, ieşim în procesiune în ziua de Bobotează, pentru a face Sfinţirea cea Mare a apei”. Totodată, părintele stareţ a amintit faptul că, apa sfinţită se obţine atunci când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului.

În timpul troparului ,,În Iordan botezându-te…”, au fost eliberaţi trei porumbei, simbol pentru Sfânta Treime.

Apele râului Mureş au fost binecuvântate de către unul dintre slujitori, prin introducerea de trei ori a sfintei cruci în apă. La final, credincioşii prezenţi, într-o bună rânduială şi cu multă răbdare, şi-au luat Agheasmă Mare pe care o păstrează la loc de cinste în casele lor şi o folosesc la nevoie, după rânduiala Bisericii.