,,In memoriam Atanasie Marian Marienescu” Lipova -20 ianuarie 2015

Marţi, 20 ianuarie 2015, la Centrul de recreaţie Lipova a avut loc omagierea patronului spiritual al Liceului ,,Atanasie Marienescu” din Lipova, personalitatea lui Atanasie Marin Marienescu.

Atanasie Marienescu şi-a dedicat întreaga viaţă culegerii, cunoaşterii şi promovării culturii românilor din Transilvania. Jurist de profesie, el a devenit un mare culegător de folclor, un cercetător de seamă al culturii româneşti. Şi tocmai de aceea opera sa vizează domenii diverse, de la literatură şi folclor la istorie, toponimie şi filologie. Datorită acestor merite, la 24 martie 1881 el este ales membru al Academiei Române.

Cuvântul de deschidere l-a avut D-l Director Donţu Lucian. Un sobor de preoţi condus de P.O Părinte Protopop Ioan Jidoi, Protopopul Lipovei, a oficiat slujba de parastas , apoi Părintele Protopop a ţinut un cuvânt de învăţatură în care a evocat importanţa marelui om de cultură Atanasie Marian pentru aceste ţinuturi lipovane.

Au urmat luări de cuvânt din partea dascălilor Liceului ,,Atanasie Marienescu” în care s-a relevat aspecte din viaţa şi activitatea academicianului Atanasie Marienescu, s-au prezentat câteva lucrări ale celui omagiat astăzi, elevii au pus în şcenă un basm scris de Atanasie Marian ,numit : ,,Serilă, Mezilă şi Zorilă”.

La final, conducerea Liceului ,,Atanasie Marienescu” , a oferit diplome profesorilor pensionari  ai Liceului ca semn de aleasă preţuire pentru rodnica activitate depusă.

Preot Cosmin Balint

058 059