Pomenirea Cuv. Maxim Mărturisitorul la Paraclisul Facultății de Teologie din Arad

Calendarul Bisericii Ortodoxe face pomenire, în ziua de 21 ianuarie, a Cuviosului Părinte Maxim Mărturisitorul (580A – †662). De numele acestuia se leagă cel de-al doilea hram al Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Astfel, cadrele didactice, studenții și credincioșii care frecventează această bisericuță au  avut prilejul să-și cinstească ocrotitorul prin slujbele îndătinate. În seara zilei de ajun a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litie. Aici, părintele Ștefan Negreanu le-a vorbit credincioșilor despre viața și învățătura Cuv. Maxim.

În ziua prăznuirii, după slujba Utreniei, a urmat Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cadre didactice și absolvenți ai Facultății. La momentul predicii, ÎPS Timotei a surprins câteva nuanțe importante, plecând de la cinstirea cuviosului:„ Această zi este una specială pentru noi toți, pentru că ea ne aduce în față figura unui mare mărturisitor al dreptei credințe, ca să luăm mai multă învățătură și pildă de trăire duhovnicească. Suntem invitați azi să ne edificăm în ceea ce noi mărturisim ca adevăr de credință și viață creștinească și ortodoxă, în chipul unității primordiale. Această unitate căutăm să o descoperim și acum împreună cu alte culte, în această săptămână de rugăciune. Noi avem conștiința că Sf. Maxim ne cheamă, ne trage spre izvoarele credinței, ale Părinților, care, la rândul lor au primit învățătura de la Apostoli iar aceia de la Însuși Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat. Tocmai aici este contribuția cea mai importantă a Sf. Maxim că ne arată adevărata persoană și personalitate a Mântuitorului: cele două firi, divină și umană, într-un singur ipostas, iar nu un hristos după socotința noastră, ca să ne găsim scuză pentru alunecările noastre. Ortodoxia pretinde acest maximalism, ca învățătură. Noi nu putem rămâne la un minimalism pentru că atunci minimalizăm totul”.

Amintind de rolul jucat de Părintele Stăniloae în transmiterea și interpretarea teologiei adânci a Sf. Maxim, ÎPS Sa a arătat că „ziua de astăzi, când vom răsplăti osteneala unor profesori cu distincția crucii mărturisitoare, ne aduce aminte de cele mai frumoase pagini ale teologiei maximiene care sunt închinate Crucii… Hristos Domnul a purtat pe umerii Săi Crucea și ne-a ridicat și pe noi din blestem. De aceea Crucea este o oglindă a unirii dintre uman și dumnezeiesc, este semnul jertfei dar și al învierii noastre prin Hristos”.

După rugăciunea amvonului a urmat hirotesia, cu distincția de iconom stavrofor, pentru părinții profesori: Ștefan Negreanu, Ioan Lazăr și Lucian Farcașiu, iar cu cea de arhidiacon pentru profesorul Caius Cuțaru. La finalul sfintei slujbe, părintele decan, Pr. Prof. Ioan Tulcan, a mulțumit ierarhului pentru prezență și cinstea acordată școlii prin cele patru hirotesii: „ca una ce demonstrează, încă o dată, grija sa părintească față de această școală teologică de tradiție”.

Pr. dr. Filip Albu

Hram Maxim Arad 3