Sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul la Arad

În ziua prăznuirii ,,Soborului Sfântului Ioan Botezătorul”, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a luat parte la Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohiei Arad- Centru, Catedrala veche din Arad.

Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa, continuând o tradiţie de zeci de ani,  a dat răspuns invitaţiei comunităţii ortodocşilor sârbi din Arad, participând la Sfânta Liturghie săvârşită în Biserica Ortodoxă Sârbă din Arad-Centru, de către părintele Ognean Plavşici, protopopul sârbilor din Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a transmis tuturor credincioşilor ortodocşi sârbi un mesaj de felicitare, doriri de propăşire materială şi spirituală şi sărbători cu bucurie.

Crăciunul pentru creştinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial (numit „gregorian” sau de „stil nou”) . Singura sărbătoare celebrată în aceleaşi zile este, în urma convenţiei încheiate de capii Bisericilor Ortodoxe din întreaga lume, sărbătoarea Paştelui.

În municipiul Arad trăiește o comunitate sârbă care numără peste 400 de suflete, iar în judeţ aprox. 23 mii de ortodocşi sârbi.

Zilele de iarnă prilejuiesc cele mai multe și mai importante praznice pentru sârbi.

Crăciunul este primit cu cea mai mare bucurie în 7 ianuarie. În sunetul clopotelor, se trage cu pușca vestind sosirea praznicului.

În haine sărbătorești se merge la biserică unde se salută «Hristos se naște» – «Adevărat se naște», salut care se va folosi până la Bobotează.

Noul an se sărbătorește în 14 ianuarie.

Protos. Iustin Popovici