Târnosirea bisericii din Parohia Tăgădău – Protopopiatul Ineu

În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Tăgădău, de pe raza protopopiatului Ineu, însoţit fiind de protos. Iustin Popovici, consilier cultural, pr. Mihai-Octavian Blaj, consilier economic şi arhid. Tiberiu Ardelean. Aici, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”.

Potrivit tradiţiei, Ierarhul a fost întâmpinat de copii şi credincioşi îmbrăcaţi în straie populare, dar şi de un numeros sobor de preoţi de la parohiile învecinate, în frunte cu pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului şi pr. Ioan Montoi, parohul bisericii.

Slujba de târnosire a fost oficiată în prezenţa a numeroşi credincioşi din satul Tăgădău, cât şi din împrejurimi, care au aşteptat acest moment de aleasă bucurie duhovnicească, precum şi a reprezentanţilor conducerii locale şi centrale.

După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie arhierească. La momentul rânduit, Chiriarhul, pe baza citirilor scripturistice (Mt.4; Ef. 4), a importanţei hramului bisericii, adică a Sfântului Ioan Botezătorul şi a Duminicii după Botezul Domnului, a vorbit celor prezenţi sub titlul ,,Misiune mântuitoare”, arătând legătura dintre misiunea Sfântului Ioan Botezătorul la Iordan şi începutul propovăduirii Domnului în Galileea, atât din punct de vedere istoric-bisericesc, cât şi doctrinar-moral. Înţelesul Evangheliei zilei este întregit de către Sfântul Ap. Pavel prin stăruinţa asupra trebuinţei creştinului de a conlucra cu darul primit de la Hristos Domnul şi aceasta în cadrul bisericii. Ori, biserica în sensul de casă a lui Dumnezeu lămureşte mai bine şi pe cel de obşte creştină, în căutarea desăvârşirii.

Slujba târnosirii, deci, oglindeşte legătura dintre credincioşi şi mai mult a acestora cu Hristos şi Biserica Sa. Anul omagial dedicat misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi, evidenţiază unitatea Bisericii şi lumii în lumina lui Hristos, cum afirmă şi slujba sfinţirii sfintelor locaşuri ale lui Dumnezeu, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa.

În finalul slujbei, părintele Iustin Popovici a dat citire mesajului transmis de către Domnul Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, ca răspuns la invitaţia preotului paroh Ioan Montoi, de a participa la acest eveniment, mesaj semnat de domnul Sergiu Nistor, consilier prezidenţial; iar părintele Octavian-Mihai Blaj a citit Diploma de aleasă cinstire din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru osteneala şi efortul depus de către părintele paroh, pentru  înfrumuseţarea şi restaurarea picturii la biserica parohială.

Părintele Ioan Montoi la rândul său, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru răspunsul dat invitaţiei de a târnosi această biserică parohială, tuturor preoţilor slujitori precum şi credincioşilor prezenţi în număr atât de mare. Conducerea parohiei împreună cu credincioşii au pregătit pentru toţi cei prezenţi o agapă creştină.

Scurtă prezentare a Parohiei Tăgădău, com. Beliu

Satul Tăgădău este renumit prin frumuseţea portului vechi şi mai ales prin diversitatea obiceiurilor folclorice. Localnicii sunt în majoritate agricultori şi crescători de animale, iar livezile de pomi fructiferi sunt specifice acestei zone. Mulţi din locuitori sunt adevăraţi artişti populari care au câştigat numeroase concursuri de interpretare.

În anul 1750 satul nu avea biserică, iar credincioşii frecventau biserica din parohia Comăneşti. După cinci ani, în 1755, episcopul Sinesie Jivanovici hirotonea pe preotul Ioan, în vârstă de 30 de ani, pentru Parohia Tăgădău. În anul 1750 este construită o biserică de lemn, acoperită cu şindrilă, cu hramul ,,Înălţarea Domnului”, amplasată pe Dâmbul bisericii în vatra veche a satului. Datorită stării de degradare în care se afla, în 1782, în baza Edictului de toleranţă, parohia primeşte dreptul de a-şi repara biserica, dar, cu ordinul către comitatul Bihor, să vegheze ca nu cumva cu aprobarea de renovare să fie construită o nouă biserică. Biserica, pe care o vizitează Coriolan Petranu, avea la proscomidier însemnat anul 1809. În anul 1923 biserica este demolată, iar materialul vândut unui antreprenor din Ineu. Cu această ocazie s-a pierdut şi textul inscripţiei de pe o grindă a bisericii. În locul ei, în acelaşi an este edificată o alta biserică de lemn, dar, datorită faptului că lemnul a fost verde, locaşul de cult a fost demolat în 1938 şi înlocuit cu actuala biserică de cărămidă care are hramul ,,Sf. Ioan Botezătorul”.

Protos. Iustin Popovici

DSC_0494 DSC_0504 DSC_0569