CERC MISIONAR LA PAROHIA DEZNA

Joi, 12 februarie, preoții din cercul misionar-pastoral Sebiș I, Protopopiatul Sebiș, conduși din încredințarea ÎnaltPreasfințitului Timotei Seviciu de pr. Valentin Herbei s-au întrunit la Parohia Dezna.

Întâlnirea, ce a avut loc în străvechea biserică cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din localitate, a fost precedată de săvârșirea Tainei Sfântului Maslu pentru întărirea în credință a bolnavilor aflați la tratament la Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr.Corneliu Bârsan” de către un sobor de 3 preoți (Pr. Beni Ioja-Sebiș I, Pr. Valentin Herbei-Buhani, Pr. Radu Bătrân-Dezna).

Respectând tematica anului omagial 2015, închinat „misiunii parohiei şi mănăstirii azi”, pr. Pr. Flavius Suciu de la Parohia Rănușa, a susținut referatul cu titlul: „Rolul și misiunea parohiei- coordonate biblice, patristice și eclesiologice” .

În cadrul referatului, Pr. Flavius Suciu a definit și prezentat rolul eclesiologic al parohiei (comunităţii) ortodoxe în păstrarea şi transmiterea învăţăturii de credinţă, aducând mărturii biblice şi patristice despre primele forme de organizare a comunităţilor şi parohiilor creştine.

S-a accentuat de asemenea, importanța pe care parohia o are în viața Bisericii întregi, întrucât, de vitaliatea parohiei depind bunul mers și soarta Bisericii întregi, căci nivelul de viață religioasă a enoriașilor fiecărei parohii întreține viața spirituală a unei eparhii și, prin aceasta, a întregului corp tainic al lui Hristos.

Totodată s-a subliniat faptul că orice inițiativă de regenerare și întărire a Bisericii va trebui să înceapă de la parohie așa după cum recomandă și părintele Ene Braniște: „Parohia este este laboratorul în care se elaborează forța vitală a Bisericii întregi. Valoarea unei parohii nu se judecă numai după mărimea ei sau după numărul enoriașilor și nici după posibilitățile materiale de care dispune, ci mai ales după nivelul vieții duhovnicești a membrilor ei, după tăria și claritatea conștiinței lor de enoriași, după măsura solidarității lor cu preotul și cu biserica în jurul căreia se concentrează întreaga lor viață religioasă”.

În cele ce au urmat, au avut loc discuții legate de misiunea și responsabilitatea preotului în parohie, despre diferite practici neortodoxe și inovații legate de Taina Sfântului Maslu.

În încheiere, Pr. Radu Bătrân–paroh al parohiei Dezna, și gazdă a întâlnirii, a mulțumit preoților prezenți, arătând  faptul că au fost oaspeți ai unei localități cu o însemnată zestre culturală și istorică dintre care: cetatea din Dezna-cetate cu origini dacice, atestată documentar în 1318; Biserica monument-istoric cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” datată conform cercetărilor arheologice cu sfârșitul secolului XIV; Spitalul de Recuperare Neuromotorie „Dr.Corneliu Bârsan” unde din 1981 nenumărați bolnavi cu deficiențe neuromotorii și de locomoție din întreaga țară și din împrejurimi, beneficiază de proceduri de recuperare.

Seara s-a încheiat prin anunțarea întrunirii din luna martie, la Parohia Buhani, iar după rugăciunea de încheiere, cei prezenți au fost invitați la o mică agapă frățească oferită de parohia gazdă.

Pr. Viorel Albiș

poze dezna 1 poze dezna 3 poze dezna 5 poze dezna 6