Hramul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca

De sărbătoarea Bunei Vestiri, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj, într-un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, avându-l în fruntea soborului pe Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului.

La slujbă au luat parte numeroase oficialități locale și județene, reprezentanți ai altor culte religioase și sute de clujeni. Între cei care au asitat s-a numărat și Episcopul Greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu.

Pe toată durata Sfintei Liturghii, la racla cu moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, așezată la Muzeul Mitropoliei, stăteau numeroși credincioşi, pentru a se închina și a-i cere Sfântului ajutor și mijlocire în problemele. Moaștele au fost dăruite Arhiepiscopiei Clujului de Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolitul Eghinei. Acestea au fost puse spre închinare în muzeul de la subsolul Catedralei, iar apoi vor fi adăpostite la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Clujului.

După citirea pericopei evanghelice, cei prezenți la slujbă au putut asculta cuvântul de învățătură pus sub titlul ,,Plinătatea harului şi mulţimea darurilor”rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a vorbit despre Maica Domnului și însemnătatea sărbătorii Bunei Vestiri în calendarul ortodox: „Maica Domnului este prima așa cum ne lasă să înțelegem Sfinții Bisericii, cum rezultă din tâlcuirea adevărată a Sfintei Scripturi care, ia cunoștință iarăși, o veste bună, prima despre Învierea Mântuitorului. Iată cele două sărbători care marchează anumite limite în viața noastră spirituală tocmai pentru a ne face mai buni și a căuta înțelesul praznicului, mai ales legătura dintre ciclul sărbătorilor cu dată fixă şi cele cu dată schimbătoare, cu referire la revărsarea acestora peste Biserică şi deosebit peste cea locală a Clujului, cu hramul respectiv. Aşadar e atât o veste bună a Întrupării cât şi a împlinirii desăvârşite a unei misiuni divine prin Înviere”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, potrivit Radio Renaşterea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a mulțumit ierarhilor veniți la hramul Mitropoliei și a explicat importanța acestei zile pentru eparhia clujeană. De asemenea, ierarhul i-a acordat maestrului Dumitru Fărcaș, Crucea Transilvană, în semn de recunoștință pentru promovarea tradițiilor și spiritualității românești.

Cu acestea s-a încheiat încă o ediție a hramului Mitropoliei Clujului, o sărbătoare care este marcată la 25 martie datorită semnificațiilor deosebite pe care această dată le are pentru eparhia clujeană. De Buna Vestire au fost întronizați cei doi mitropoliți ai Clujului, vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania și actualul întâistătător, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Tot la 25 martie, în anul 2006, Arhiepiscopia Clujului a fost ridicată la rangul de Mitropolie.

Astazi, 25 martie 2015, se împlinesc patru ani de la întronizarea Înaltpresfințiului Părinte Andrei, ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului.

8ebf888ff85f474c8cea9241c6b2c483 35e7aa1af0a24417ad746647f29f2ee5 38a6a9f0ac1944749d560f83bb7e6e6d 95f1f93b299544a58e93a5c660071130 f5b13681d4214a5f887ff72f267f183c