Înființarea Asociaţiei ,,Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) – filiala ARAD

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, s-a deschis și în orașul de pe Mureș o filială a Asociație Părinților pentru Ora de Religie (APOR). Ședința de constituire s-a desfășurat în aula Facultății de Teologie a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, în ziua de duminică, 1 martie 2015. La această întrunire au participat domnul Romeo Moșoiu, Vicepreședintele APOR România, Preacuviosul Protos. Dr. Iustin Popovici, Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Preacucernicul diacon Florin Sirca, Inspector de religie la ISJ Arad, Preaonoratul Părinte Flavius Petcuț, Protopopul Aradului, părinți ai elevilor și profesori și preoți din municipiu.

În deschidere s-a rostit o rugăciune, după care s-a stabilit ordinea de zi. Aceasta a cuprins un cuvânt introductiv al domnului Romeo Moșoiu; o prezentare a istoricului APOR și a misiunii sale prezente și viitoare; o dezbatere, cu luări de cuvânt din partea participanților; alegeri pentru forul de conducere a filialei arădene.

Domnul Moșoiu a prezentat câteva repere mai importante din activitatea APOR, motivele și scopurile acestei asociații. În primul rând, aceasta s-a înființat în urma deciziei Curții Constituționale a României referitoare la statutul orei de religie în școlile de stat, la inițiativa mai multor părinți, mare parte dintre aceștia fiind personalități din diverse domenii de activitate. Demersul lor a plecat de la recunoașterea importanței acestei discipline de studiu pentru formarea integrală a copiilor și se concentrează, în special, pe dreptul părinților de a-și exprima liber și responsabil opțiunea pentru ora de religie. Propagarea ideii folosește din plin mijloacele moderne, cei prezenți fiind invitați să-și promoveze pe propria pagină de Facebook, contul APOR-ului. De asemenea, se are în vedere sesizarea oricăror probleme ce apar în procesul de completare și depunere a cererilor înainte de părinți către secretariatele școlilor. S-a făcut apel ca cei prezenți să-și folosească toate mijloacele democratice pentru a înființa filiale ale asociației în fiecare localitate și chiar în fiecare școală, astfel încât membri acesteia să poată interveni la toate palierele pentru a face cunoscute drepturile părinților.

În luările de cuvânt ale părinților și profesorilor prezenți s-au descris unele probleme din teren, primindu-se îndrumările care să le rezolve. Inspectorul Sirca Florin a evidențiat starea înscrierii cererilor în sistemul informatic, precizând că se lucrează până noaptea târziu.

După propunerile făcute și în urma votului exprimat s-a constituit structura de conducere a filialei APOR Arad, care este formată din: Președinte – Avocat Ioana Tutunaru; Vicepreședinți: Diana Șimonca- Oprița, Cosmina Sîrban, Sorin Ilca, Doru Conopan; Secretar – Maria Sinaci; Cenzor – Tofan Spiridon.

La final, domnul Romeo Moșoiu împreună cu colegiul director ales al filialei a fost primit, la centrul eparhial, de către ÎPS Arhiepiscop Timotei.

Pr. dr. Filip Albu

1 8 9 11