Slujire arhierească în Parohia Arad-Grădişte

 În a doua duminică a Postului Mare (a Sfântului Grigorie Palama) numeroși credincioși, au participat la Sfânta Liturghie în biserica din cartierul arădean Grădişte. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte Pr. paroh Viorel Merluşcă, Pr. Viorel Roja, Pr. Gorea Teodor, Pr. Iosif Toma (Sfatul Frăţesc al Oastei Domnului – Sibiu), Ierom. Pimen Lupu (Certege – Jud Alba) şi diacon Călin Teuca.

În cuvântul de învăţătură sub titlul ,,Lumina lui Hristos”, bazat pe citirile scripturistice ale duminicii (Evr. 1-2; Mc. 2) şi cu referire la Cazania duminicii a doua din Post despre ajutorul lui Dumnezeu în neputinţa omenească, chiriarhul a subliniat că harul lui Dumnezeu cel necreat, despre care învăţătura Bisericii noastre dovedeşte şi mai lămurit dreapta ei credinţă, vine în întâmpinarea strădaniilor creştine. Lumina acestuia călăuzeşte mai ales în vremea Postului Mare spre sărbătoarea Învierii, credinciosul însuşi trebuind să devină învederat  prin credinţă şi trăire. Sfântul Grigorie Palama, la a cărui viaţă şi învăţătură priveşte duminica în care ne aflăm oferă icoana acestei stări, ca arhipăstor al Tesalonicului împărtăşind preoţilor şi credincioşilor harul primit prin Sfinţii Apostoli de la Arhiereul veacurilor Iisus Hristos Mântuitorul, spre zidirea Bisericii. De altfel, instituţiile consacrate răspândesc lumină, ca de pildă şcoala, şi dovedesc spor spiritual prin primirea Luminii lui Hristos, a amintit Ierarhul.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de soborul slujitor, a săvârşit un parastas de pomenire pentru fostul preşedinte al Oastei Domnului – fratele Moise Velescu – de la a cărui trecere la cele veşnice s-au scurs 7 ani.

În după amiaza zilei, în biserica parohială din Grădişte, a avut loc adunarea comemorativă a Oastei Domnului, întrunită cu prilejul împlinirii a 7 ani de la trecerea la cele veşnice a fratelui Moise Velescu, fost preşedinte al Oastei Domnului, la care au participat preoţi şi credincioşi din tot judeţul Arad dar şi din alte părţi ale ţării (Sibiu, Deva, Alba, Timişoara, Galaţi). Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a arătat că numărul simbolic sub care are loc pomenirea celui care a fost preşedinte al Oastei Domnului şi a fost iubit de toţi cei prezenţi, amintesc cele şapte daruri ale Sfântului Duh şi care strălucesc în viaţa unor oameni aleşi spre binele obştii întregi şi care în lucrarea Oastei Domnului rămân pildă de jertfelnicie şi modele de urmare în slujirea Bisericii.

Protos. Iustin Popovici

DSC_0011 DSC_0015 DSC_0041