Conferinţa „Hristos – contemporanul nostru“ la Arad

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în oraşul de pe Mureş se va desfăşura un program de afirmare a valorilor spirituale, culturale şi artistice ale Bisericii Ortodoxe, intitulat „Hristos în cetate“.

Proiectul face parte din parteneriatul de colaborare dintre Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad şi Arhiepiscopia Aradului. Această manifestare de suflet se desfăşoară pe cuprinsul întregului an calendaristic şi va cuprinde un şir bogat de activităţi programate. Primul eveniment a avut loc de curând la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, unde pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna“ din Sibiu, a susţinut o conferinţă publică, cu tema „Hristos – contemporanul nostru“. La înâlnire au luat parte sute de arădeni de toate vârstele. „Hristos, şi astăzi, ne pune întrebarea pe care a adresat-o ucenicilor săi: «Cine sunt Eu pentru voi?» Apostolul Petru răspunde: «Tu eşti Hristos, Fiul Dumnezeului celui viu» (Mat. 16, 16). Şi toată viaţa sa a devenit un răspuns concret la această întrebare. Hristos doreşte să primească şi de la fiecare dintre noi un răspuns ce porneşte dintr-o libertate profundă şi dintr-o iubire autentică. Dumnezeu nu este o ipoteză îndepărtată cu privire la originea lumii, nu este o inteligenţă matematică foarte îndepărtată de noi. Dumnezeu se interesează de noi, ne iubeşte, a intrat personal în realitatea istoriei noastre, S-a revelat pe Sine.

Aşadar, Dumnezeu este o realitate din viaţa noastră, este aşa de mare încât are chiar timp pentru fiecare dintre noi, se ocupă de noi. Nu avem un Hristos abstract, o ipoteză, ci un Dumnezeu concret, un Dumnezeu care există, care a intrat în istorie şi este prezent în istorie. Hristos este contemporanul nostru. Toată iconomia mântuirii ne arată nouă cât de important este omul pentru Dumnezeu şi Dumnezeu pentru om. Cu Hristos, chiar şi în momente dificile, de criză, nu dispare orizontul speranţei: Întruparea ne spune că nu suntem niciodată singuri, Dumnezeu a intrat în umanitatea noastră şi ne însoţeşte“, a menţionat părintele Vasile Mihoc.